Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Konsten att skapa stad - intervju med Fredrika Friberg

Många är med i arbetet med att skapa stad i Nacka, men bara en person kan kalla sig stadskreatör. Hon heter Fredrika Friberg och har sedan 2013 varit drivkraften i många satsningar om konst och medskapande. Hon lyfter fram ”Kolibri” på Kvarn­holmen som en favorit hittills, men minst lika viktigt är att kommunen nu har skaffat sig en helhetssyn på frågorna. Eller med Fredrikas egna ord – en ”konceptlogik”

Avsikten med Konsten att skapa stad är att göra stadsutvecklingens alla faser mer innovativa, och kanske även vackra. Arbetssättet växte fram i anslutning till ett brett visionsarbete för Nacka stad, där "nära och nyskapande" till slut blev två ledord.

Fredrika Friberg har varit den främsta inspiratören och drivkraften bakom arbetssättet. En mängd aktiviteter har sedan mejslats fram, i samverkan med intressenter av mycket skiftande slag – som exempelvis förskolor och boende på Kvarnholmen. Hon deltar själv i en del aktiviteter, men anlitar främst andra kreatörer. När aktiviteterna ska påverka något som ska byggas kopplas de till den normala planeringsprocessen, och blir till samarbeten med planarkitekter, trafikplanerare och andra.

Väcker andras kreativitet

Fredrika framhåller att arbetssättet idag ska ingå i all stadsutveckling – inte hängas på som något extra bara ibland.
- Praktiskt samspelar Konsten att skapa stad med olika byggaktörer, vare sig det gäller projekt som kommunen bekostar eller som en extern aktör står för. Och de vet att det förväntas av dem att Konsten att skapa stad-insatser ska ingå. Det hör till spelreglerna.

Hennes egen kompetens bygger på att hon samtidigt är konstnär och har en gedigen erfarenhet som coach och organisations- och ledarutvecklare. Den kombinationen av ett kreativt sinne och systematiskt tänkande, som säkert är mycket ovanlig, får hon chans att utveckla och använda i sin roll som stadskreatör.

Varifrån kommer idéerna till olika aktiviteter – hur mycket är de dina egna och andras?
–Jag använder min egen kreativitet främst för att väcka andras. Självklart har jag också egna idéer i huvudet. Men utifrån min tjänst måste jag hålla tillbaka dem, och hellre belysa och hjälpa fram andras idéer. Jag vill inspirera, se till att idéer kan genomföras och att de håller hög kvalitet.

Vad betyder "medskapande" för dig?
– Det är själva nyckeln! Jag tror personligen att det är avgörande för att människor ska må bra att de får vara med och skapa sina egna platser. Och alla är naturligt kreativa! Jag tycker att det är fantastiskt roligt att få vara med om när människor plötsligt börjar tänka och handla utanför sina invanda mönster. Det gäller både på möten i Stadshuset och ute i samhället.

Ljustrådar, lekplats, badgång, kranbilar...

En insats som många ser idag är ljustrådarna i skogsbacken mellan Vikdalsvägen och Värmdövägen, alldeles nedanför Nacka stadshus. De tänds när mörkret faller och ska hjälpa besökare att få en bild av framtidens bostadskvarter vid Nya gatan. I mörkret hörs också fågelkvitter, stadsljud och tunnelbanans bullrande ljud. Närmare Värmdövägen står ett exempel på mer konkret och fantasifull gestaltning av hus vid den kommande Nya gatan – fem höga målade fasader i plåt. De kom till 2015 efter workshoppar för allmänheten och arbete i skolklasser.

Kolibri (kollaborativ gestaltning) har varit ett sätt att göra boende på Kvarnholmen delaktiga i att utforma två offentliga platser.
– Det är en av våra bästa insatser hittills, tycker jag. Det beror på att vi fick chans att jobba för att nå varenda människa som bodde på Kvarnholmen 2014. Alla fick verkligen frågan om att vara med och påverka sin omgivning! Vi använde affischer, nyhetsbrev, knackade dörr... Och det var framgångsrikt. 20 procent av dem som då bodde på Kvarnholmen deltog på ett eller annat sätt – det är en hög siffra.

Under sju workshopstillfällen träffade boende i alla åldrar stadsplanerare, en arkitekt och Fredrika för att ta fram konkreta förslag för platserna. Det modellerades, diskuterades, ritades, klipptes, klistrades och jobbades med plastfigurer i samma skala som arkitekter ofta använder.
– Förslagen har sedan bearbetats av exploatörens landskapsarkitekter, och många har värnat om att resultatet ska bli så likt den modell invånarna tog fram som möjligt. För den ena platsen, en lekplats, ska grunden bli en stor kavel och en bakplåt.
Läs mer och se film om Kolibri
Om Kolibri i nyhetsbrev från KUAB (Kvarnholmens Utvecklings AB)

Ett aktuellt projekt går ut på att göra en smal och ganska trist gångväg ner till badplatsen vid Sickla strand till en vacker och spännande badgång. Intresserade Nackabor har kunnat rösta mellan tre förslag, som tagits fram i samarbete med konstnärer. I Fisksätra drivs en större satsning, där invånarna fått rösta om konstnärlig utformning av fyra olika platser, efter en första sållning av en professionell jury. Uppdragen handlar om att göra gångbron, gångtunneln, fontänen och fasaderna i Fisksätra mer tilltalande och öka känslan av trygghet.
Bild: Det vinnande förslaget för fontänen i Fisksätra.
Läs mer om Fisksätraprojektet och vilka som vann

Och vad är på gång närmast?
– Vi jobbar på lägereldar där de kommande tunnelbaneentréerna ska ligga, för att visualisera i det fysiska rummet var man kommer att gå ner. Det blir ett sätt att berätta om utvecklingen av den framtida staden.

Blinda fläckar och konceptlogik

Att konstgreppen ibland väcker debatt är kanske inte så konstigt. Arbetssättet har varit utmanande för en del av kommunens egna medarbetare. Offentligt har bland annat kranbilsbaletten, där dansare och akrobater använde stora byggmaskiner på ett ovanligt sätt, ifrågasatts.
– Det är väl förståeligt att det blir debatt. När det händer känner jag ett starkt stöd från det team vi har bakom oss, med kommunledning och politiker. Konsten att skapa stad förknippas ibland med mig, men jag vill lyfta fram att det är ett resultat av att många människor har fattat modiga beslut.

Det är bara de som redan bor i Nacka som kan vara med och påverka sin miljö genom konstprojekten. Men det ska flytta in väldigt många fler när staden växer fram. Vilka möjligheter får de?
– En stad blir aldrig färdig, svarar Fredrika. För att de som flyttar hit om kanske tio år ska kunna bli medskapande tittar vi nu på hur vi aktivt kan gå in för att skriva in i exploateringsavtal att det ska finnas så kallade blinda fläckar. Där väntar man med planeringen tills man vet vad de som flyttar in vill ha.

Den senaste tiden har Fredrika ägnat mycket tid åt att skapa en konceptlogik för den helhet Konsten att skapa stad ska vara.
– Jag tycker det behövs en klar koppling mellan olika insatser för att det ska gå att kommunicera begripligt vad vi vill, både internt och utåt. Det är till exempel viktigt att de byggaktörer kommunen möter kan tro på att det finns en modell som fungerar.

Hon menar att den modell med fem "växlar" man nu har kommit fram till är lyckad.
– Jag tror modellen hjälper folk förstå vilka slags aktiviteter som kan bli bra, och föra oss närmare visionen "nära och nyskapande".

Sidan uppdaterades: