Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

1. Okuda, Nacka stadshus, Granitvägen 15

Konstnären Okudas uppdrag i Nacka var att pryda Nacka stadshus med en muralmålning, som därmed blev det första stadshuset i Sverige som har en muralmålning. Resultatet blev ”Smile goddess” som tydligt visar på Okudas unika konstnärsspråk fyllt med färgrika, geometriska strukturer och mönster.

Okuda San Miguel föddes i Santander, Spanien, och bor och är verksam i Madrid. Han har en konstexamen från Madrids Complutense University. Okudas verk finns att se på gator och byggnader över hela världen. Han är kanske mest känd för sin förvandling av en övergiven spansk kyrka vid namn Kaos Temple, som blivit ett ikoniskt verk och ett exempel på samtida konst.

Finansiär: Nacka kommun

1. Muralmålning av Okuda, "Smile Godess" i Centrala Nacka

Wall Street Nacka 2:50

2. Farid Rueda, Nacka ishall, Griffelvägen 11

På Nacka ishall svävar numera en uggla, målad av den mexikanska gatukonstnären Farid Rueda. Ruedas ursprungstanke var att ugglan skulle ha klor, till synes redo att fånga förbipasserande bilar, men han ändrade sig när han förstod att barn och ungdomar dagligen passerar platsen på väg till skolorna i området, och skapade istället en omfamnande uggla som breder ut sina vingar.

Farid Rueda är mest känd för sina muralmålningar och större verk där han använder olika typ av tekniker för att nå sina konstnärliga visioner. Han använder sig ofta av Mexikos kulturella arv men utan att det utvecklas till klichéer. Rueda arbetar förutom med gatukonst även med oljemåleri, akvareller och graveringar.

Finansiär: Nacka kommun

2. Muralmålning av Farid Rueda, "Uggla" i Centrala Nacka

Wall Street Nacka 2:43

3. Videokaffe, Nya gatan/Nacka stadshus

Nedanför Nacka stadshus, nära platsen där bostadsområdet Nya gatan byggs, står numera en fem meter hög, interaktiv skulptur. "Joshua Tree" är skapat av det internationella konstnärskollektivet Videokaffe. När människor pratar med eller sjunger för Joshua Tree svarar det genom att bladen i dess krona blinkar och växlar i ljusstyrka.

Videokaffes konstnärer utforskar skärningspunkten mellan hantverk och modern teknik genom offentlig skulptur. Med verket Joshua Tree vill Videokaffe uppmuntra oss att lyssna på och samarbeta bättre med naturen. De säger att det är ett ”people-tree-communication-training-device”.

Finansiärer: Storstaden Bostad, Svea Fastigheter, NCC

3. Verk av Videokaffe, "Joshua Tree" i centrala Nacka

Wall Street Nacka 2:34

4. WD/Wild Drawing, elhus nära korsningen Värmdövägen/Hörnvägen i Centrala Nacka

‍Wild Drawing, WD, är född och uppvuxen på Bali i Indonesien och är nu baserad i Aten, Grekland. I verket ”Naiad” som sträcker sig över två elhus i Centrala Nacka har WD tagit fasta på det faktum att Nacka omgärdas av vatten. Han har målat en najad, ett grekiskt vattenväsen som härskar över sjöar, strömmar, fontäner och andra vatten. Här i Nacka ligger najaden och hämtar kraft i en laddningsstation.

WD har en konstexamen och har varit aktiv sedan år 2000. Han har deltagit i gatukonstfestivaler I Asien, Europa och USA. Hans stil är influerad av hans sydostasiatiska ursprung och är lätt att känna igen, och han låter sig inspireras av stället han valt att måla på. Hans verk är influerade och inspirerade av serier och grafiska noveller. WD älskar gatukonsten då den gör konst tillgänglig för alla och blir en symbol för yttrandefrihet.

Finansiär: Nacka Energi

5. STFI, Värmdövägen/Järla östra skolväg

Muralkonstnären STFI låter sig ofta inspireras av omgivningarna när hon skapar och i målningen på Järla östra skolväg syns bland annat de gamla ekarna som växer på platsen. Under perioden som STFI målade sitt verk samlades dagligen omkring 100 barn från närliggande Condorens förskola för att göra sina egna tolkningar av hennes muralmålning.

STFI är en självlärd muralkonstnär från Chile vars mål är att försvara mångkulturen. Hon har en utvecklad stil med referenser till chilensk politisk muralmålning. Hon använder sig av enkla figurer, tjocka strykningar och färgfyllningar och i sina verk representerar hon Latinamerika genom kvinnofigurer och naturen. STFI började sin karriär utomlands och har varit verksam i flera länder i Latinamerika.

Finansiär: SSM

6. BKFoxx, Järla sporthall, Värmdövägen/Järla östra skolväg 4

BKFoxx är en konstnär från New York som målar fotorealistiska väggmålningar. På Järla sporthall har BKFoxx målat verket ”Let your feelings out”, delvis inspirerat av Ronja Rövardotters vårskrik.

BKFoxx börjar sina projekt med en idé eller ett koncept, skapar en scen och fotar av den för att därefter förstora upp och måla av fotot på väggen. Hennes fokus på offentlig konst är ett medvetet val, då hon anser att konst är viktigt för alla. Hon säger att hon drivs av ärlighet, äkthet och respekt och vill genom sitt konstnärskap bidra till att göra världen till en bättre plats.

Finansiär: Byggkoncernen Serneke

7. Liam Bononi, Thiago Valdi, Malin Sparrvardt och Mikael Rickman, Under Järlabron, längs med Värmdövägen

Under Järlabron, vid den kommande uppgången för tunnelbanans station Järla, finns Nackas första muralmålning ”Ta plats”. Målningen gjordes 2018 och beredde vägen för Wall Street Nacka. Thiago Valdi och Liam Bononi från Brasilien skapade det fotorealistiska verket tillsammans med de svenska konstnärerna Malin Sparrvardt och Mikael Rickman. Verket är dedikerat till alla barn, från alla bakgrunder och med alla möjligheter, och konstnärerna säger att väggen är till för att påminna oss om var vi klev på och vart vi är på väg.

Finansiär: Nacka kommun

8. Julia Rio, tandläkarlängan, Järla

På tandläkarhuset vid Värmdövägen i Järla har värmländska mural- och gatukonstnären Julia Rio skapat en abstrakt muralmålning, ett verk som hon vill ska upplevas som både lekfullt och lugnt och som ger plats för såväl vila som glädje.

Julia Rio upptäckte sin passion för hantverk, färg och form vid 10 års ålder. Efter att ha satt upp sitt första virkade gatukonstverk i London år 2013 öppnades en ny port. Det textila översattes snabbt till geometriska och färgglada muraler. År 2018 tog Julia examen på Konstfack och sprider nu sin konst runt om i världen. Julia ser gatorna som vårt gemensamma vardagsrum, en plats där vi alla ska känna oss trygga och inspirerade.

Finansiärer: Alm-Småa

8. Muralmålning av Julia Rio, ingen titel, i Järla

Wall Street Nacka 1:41

Sidan uppdaterades: