Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

13. Nelson Cekis, parkeringshuset vid Danvikstull

Garaget i Danvikstull har blivit framröstat som Nackas fulaste byggnad. Den chilenska gatukonstnären Nelson Cekis fick därmed det efterlängtade uppdraget att förändra den betonggrå byggnaden till något helt annat. Resultatet blev en färgstark och naturinspirerad målning, med växter och blad som slingrar sig längs väggarna.

Nelson Cekis karriär som visuell konstnär började på gatorna i hemstaden Santiago. Han började måla muralmålningar 1992, när han fortfarande gick i skolan. Hans inspiration kom från New Yorks streetart-kultur och den chilenska politiska muralrörelsen under 70- och 80-talet. Under slutet av 90-talet hade Cekis konst blivit ledande inom den nya generationens gatukonstnärer i Sydamerika. Cekis, som även är känd som Nelson Rivas, har deltagit vid flera offentliga muralmålningsfestivaler, både i sitt hemland Chile men också i USA och flera andra länder. Han har även omnämnts som en av de 50 mest inflytelserika gatukonstnärerna av den amerikanska gatukonstaktören Complex media.

Finansiär: Ikano Bostad

13. Muralmålning av Nelson Cekis, inge titel, i Henriksdal

Wall Street Nacka 2:37

14. Maya Hayuk, Henriksdalsmuren

På muren som går runt Henriksdalsberget har den New York-baserade gatukonstnären Maya Hayuk skapat sitt verk ”Women ridge”. Hon säger att det är en sak att googla om platsens själ där hon ska måla, men att det är först när hon själv kommer dit och möter människorna som hon kan få fatt på den. Maya Hayuks muralmålning är troligen det verk från Wall Street Nacka som har debatterats flitigast sedan det stod klart; är det fint, fult, lyfter det platsen eller är det bara konstigt? Avgör själv!

Maya Hayuk är en New York-baserad gatukonstnär vars verk bland annat har ställts ut på museum i New York, Los Angeles, Rio de Janeiro och Toronto. Hennes målningar består av symmetriska kompositioner, invecklade mönster och frodiga färger. I sina verk refererar hon till populärkultur, abstraktion och avancerade tekniker. Maya Hayuk är en del av kollektivet Barnstormers och har själv kurerat flertalet utställningar.

Finansiär: Nacka kommun

14. Muralmålning av Maya Hayuk, "Wowen ridge" i Henriksdal

Wall Street Nacka 2:44

Sidan uppdaterades: