Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

9. Astrid Sylwan, elhus i Finntorp, Ryssviksvägen 1

Astrid Sylwan är född i Antwerpen, Belgien, men bor och är verksam i Nacka. Hennes verk på elhuset i Finntorp heter ”Glöden, skuggorna, strömmarna och allt ljus”. Inspiration till målningen har hon hämtat från formen av en isolator, ”Det är en vacker form som passar mitt bildspråk”, berättar hon.

Astrid Sylwan tog sin examen i fri konst från Konstfack 2005 och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konstnärer. Hon har tilldelats flertalet prestigefyllda stipendier, ställt ut över hela Norden och finns representerad på många museer i landet, bland annat Moderna museet, Statens konstråd och Malmö konstmuseum.

Finansiärer: Nacka Kommun

9. Muralmålning av Astrid Sylwan, "Glöden, skuggorna, strömmarna och allt ljus" i Finntorp

Wall Street Nacka 2:43

10. Anna Lebish, Landskapslaget, plank vid Järlaleden

I Sickla, nära bollplanen och Sickla skola, har Landskapslaget tillsammans med Anna Lebish förändrat planket runt en byggarbetsplats till ett interaktivt konstverk kallat ”Lek det du inte vet”. Tillsammans med elever från Sickla skola arbetades ett multifärgat plank fram - byggt av diamantformade, rörliga delar som besökaren kan skapa mönster eller skriva budskap med.

Landskapslaget är ett av Sveriges största, fristående stadsbyggnads- och landskapsarkitektkontor och jobbar för utveckling av staden som funktionell och attraktiv livsmiljö.

Finansiär: Nacka Kommun

10. Interaktivt plank av Landskapslaget, "Lek det du inte vet" i Sickla

Wall Street Nacka 2:15

11. IdaMaria & Holem, Sickla köpkvarter

‍På en bro i Sickla köpkvarter har konstnärerna IdaMaria och Holem kombinerat sina konstnärskap i ett kollaborativt verk. För både IdaMaria och Holem är multikultur viktigt och de säger att konsten saknar gränser.

Stockholmsbaserade Holem kommer ursprungligen från Frankrike och inledde sitt konstnärskap under tidigt 90-tal. Initialt utgick han från bokstavsmotiv men började sedan måla karaktärer omkring bokstäverna som skapade en form av eget universum. Han har sedan dess organiserat flera internationella event för att lyfta gatukonsten. ‍

IdaMaria Holmqvist tillbringar den mesta delen av sin vakna tid till att skapa. Hon arbetar med allt från måleri och keramik till skulptering och låter den kreativa situation hon befinner sig i avgöra vad hon skapar. Hon strävar efter kreativitet utan gränser i sitt konstnärskap och brinner för ett skapande i alla dess former.

Finansiär: Atrium Ljungberg

11. Muralmålning av Holem och IdaMaria, ingen titel, i Sickla

Wall Street Nacka 2:36

12. Kashink, pumphus i korsningen Värmdövägen/Sickla industriväg

Konstnären Kashink har i Sickla förvandlat ett betonggrått pumphus till ett mångfärgat konstverk med namnet ”Rådjur”. Kashink låter sig ofta inspireras av människorna som bor och verkar på platsen där konstverket ska skapas, och här har hon lyft fram karaktärsdrag från det svenska landskapet med skog, berg och blommor – och en av personerna i målningen bär en midsommarkrans.

Kashink har varit verksam i 12 år och är bosatt i Paris. Med sin konst ifrågasätter hon estetiska koder, definitionen av identitet, konfronterar sociala normer och hyllar mångfalden i stort. Som ett socialt experiment målar hon varje dag en mustasch på sig själv för att skapa samtal med omgivningen om skönhet, könsidentitet, normer och frihet. Kashink beskriver själv sitt konstnärskap som konstant och att det sträcker sig från enorma muralmålningar till mindre ansiktsmålningar.

Finansiär: Nacka vatten och avfall

12. Muralmålning av Kashink, "Rådjur" i Sickla

Wall Street Nacka 2:38

Sidan uppdaterades: