Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

19. Shai Dahan, Saltsjöbaden centrum

På en mur som omgärdar parkeringen vid Saltsjöbaden centrum springer, går och ligger en flock hästar. Djuren är målade av den amerikanske konstnären Shai Dahan. Innan Dahan kom till Nacka utforskade han platsen via en karta på internet för att få inspiration till målningen ”Horses of Nacka”, vilket nu avspeglas i hästarnas olika färger; grå som balkongerna, bruna som tegelbyggnaderna vid centrum, berättar han.

Shai Dahan växte upp i USA men bor numera i Borås där han arbetar med målningar, teckningar, muralverk, illustrationer och skulpturer. Shai Dahan har deltagit vid flera stora gatukonstprojekt i USA och Europa, och i Sverige grundade och kurerade han gatukonstfestivalen No Limit. Shai Dahan har även haft egna utställningar i Göteborg, Stockholm och på Borås konstmuseum.

Finansiär: Nacka Kommun

19. Muralmålning av Shai Dahan, "Horses of Nacka" i Saltsjöbaden

Wall Street Nacka 3:04

20. Elina Metso, Hellasgården

Vid en stig i Hellasgården har Elina Metso förvandlat ett grått elhus till en målning som speglar naturen i området. Metso vill att hennes målningar ska knyta an till platsen där de finns. På verket vid Hellasgården önskar hon att flickan på bilden ska ge känslan av att hon tittar ner mot sjön och stugorna. Att hon är förväntansfull inför stunden som väntar. Konstverkets titel är ”Närvaron”.

Malmöbaserade Elina Metso är en muralmålare och illustratör som började måla väggar 2014. Sedan dess har målat på platser runt om i Sverige och även utomlands. Hennes målningar speglar ofta färger, former eller historier från målningens direkta omgivning. Motiven är ofta kvinnoporträtt eller figurativa med melankoliska och mystiska inslag. Metso säger själv att hon gärna väver in en historia eller ett budskap i sina målningar, ofta lite gömt så att betraktaren kan få hitta sin egen idé om verket.

Finansiärer: Nacka kommun

20. Muralmålning av Elina Metso, "Närvaran" i Hellasgården

Wall Street Nacka 1:59

21. Jarus, tunnel under Almvägen i Älta, nära Stavsborgsskolan‍

En tunnel under Almvägen pryds nu av konstverket ”Tvättlina”. Konstnären bakom verket är Jarus, en internationellt erkänd muralmålare från Kanada. Jarus tar ofta inspiration från de människor han möter och i Älta bjöd han in barn som fick vara med under delar av arbetet.

Jarus har de senaste åtta åren arbetat i både Kanada och internationellt med att producera storskaliga porträtt och målningar på olika typer av väggar. Han har studerat på Academy of Realist art i Toronto men anser själv att hans främsta influenser är hans mormor och gatukonstkulturen. Med sin konst vill Jarus kommunicera en historia om den individuella själen och omvandlingen av ett samhälle.

Finansiär: Wallenstam

21. Muralmålning av Jarus, "Tvättlina" i Älta

Wall Street Nacka 1:47

Sidan uppdaterades: