Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Tekniska störningar i passersystem till Nackas idrottshallar. Vi arbetar med att lösa problemet men troligtvis kommer det innebära problem med belysningen på Boovallen och Skuru IP, inpassering till sporthallar och tillgång till förråd och material i sporthallarna under helgen.

Varning för blufföretag. Det har kommit till vår kännedom att ett företag som påstår sig samarbeta med Nacka kommun ringer runt till Nackabor och erbjuder sig att göra ventilationskontroller och filma ledningar i villor. Vi vill understryka att kommunen inte har något sådant samarbete eller utför liknande arbete.

Invigning Fisksätra Vibes

Fisksätra har fått tre nya offentliga konstverk, vid gångtunneln mot idrottsplatsen, gångbron över Saltsjöbanan och fontänen på torget. De invigdes den 31 maj.

Invigningen var lyckad och många samlades på torget för att höra invigningstalen och se när vattnet började spruta ur den nya fontänen.

Det är scenograferna Susanne Rolf och Lehna Edwall som har skapat en ny fontän på Fisksätra torg som de kallar Vår Sol – där solens strålar reflekteras med speglar så kallade heliostater på vattnet i fontänen som annars skuggas av kyrkan.

Från Nacka kommun invigningstalade Cathrin Bergenstråhle, kommunalråd (M), ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden och Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L), ordförande i Natur- och trafiknämnden, från Stena Fastigheter Stockholm var det PG Sabel (VD) och från Film Capital Stockholm var det Anette Mattsson (VD), som talade.

– Konstverken skänker inte bara Fisksätra färg, ljus, vattenglitter och konstnärlig kvalitet. De anknyter också till Fisksätrabornas traditioner, kultur och språk. Konsten kan bidra till känslor av stolthet och samhörighet och stärka Fisksätras identitet. Det är roligt att så många som 400 människor varit delaktiga i röstningen och visat intresse för Fisksätras utemiljö, säger Cathrin Bergenstråhle.

– Fisksätra levererar! Att man använt platsen och dess människors berättelser i utformandet av attraktiva offentliga vardagsmiljöer är ett föredöme och en inspiration vid kommande renoveringar och nybyggnation, menar Gunilla Grudevall-Steen.

Gatukonstnären Andreas Blom från Kollektivet Livets konstverk heter ”Noorsken” och han klär gångtunneln med metallskivor med bilder från Fisksätras mönsterarkiv och boende i området.

Gångbron är det första man ser när tåget rullar in mot centrum – porten till Fisksätra. Garngrafitti och ett spetsmönster på en plastduk i butiken vid entrén i centrum har inspirerat konstnären Tina Frausin till gestaltningen.

Till varje plats togs två skissförslag fram av olika kreatörer. Därefter fick Fisksätraborna förra året rösta fram en vinnare till varje plats.

– Möjligheten att påverka sin egen närmiljö och konstnärliga uttryck är betydelsefulla för att människor ska trivas. Jag hoppas att samspelet i Fisksätra, mellan boende, kreatörer, kommun och fastighetsägare, ska inspirera till goda möten och kvalitativa upplevelser, säger Fredrika Friberg, stadskreatör, som leder Konsten att skapa stad i Nacka kommun.

Bakgrund

Film Capital Stockholm/Smart Kreativ Stad, Konsten att skapa stad/Nacka kommun och Stena Fastigheter bjöd in yrkesverksamma konstnärer samt kreatörer från filmbranschen för att i nära dialog med de boende i Fisksätra skapa konstnärliga gestaltningar i den här delen av Nacka: en bro, en tunnel och en fontän.

Läs mer om projektet

Sidan uppdaterades: