Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Sickla stationshus - nytt högt hus för tunnelbana, kontor och hotell

Vid den kommande tunnelbaneuppgången i Sickla föreslår Nacka kommun byggnation av ett högt hus med utrymme för kontor, hotell och service.

Det nya höga huset är tänkt att byggas i anslutning till Sickla Industriväg och till Tvärbanans och Saltsjöbanans stationsläge för hållplats Sickla.

Huset är planerat att innehålla tunnelbanestation, vänthall, handel, service och café/restaurang i en öppen bottenvåning. Högre upp i byggnaden planeras kontor och hotell. En byggnad om drygt 20 våningar kan vara aktuell och den beräknas bli 103 meter hög.

Det bästa förslaget för platsen

Under våren har ett parallellt uppdrag ägt rum för att finna det bästa förslaget för platsen. Det innebär att fyra arkitektkontor har levererat förslag på hus som skulle passa väl. Atrium Ljungberg, som äger marken, har tillsammans med representanter för Nacka kommun nu utsett en vinnare, Kanozi Arkitekter.

Visionsbild: Kanozi Arkitekter


- Sickla stationshus kommer bli en nod där tunnelbana, tvärbana, bussar och Saltsjöbanan möts. Byggnaden har en intressant balans mellan det lekfulla, eleganta och robusta och kommer bidra till att ge Nacka en intressant stadssilhuett med sina förskjutna, staplade volymer, säger Nina Åman, stadsarkitekt i Nacka kommun.

Detaljplanering pågår

Start-pm för projektet antogs den 2 maj 2018. Kommunen har påbörjat detaljplanering av området. Olika utredningar tas fram som blir underlag i det fortsatta arbetet med detaljplanen. Ett förslag beräknas vara klart kvartal 1, 2019, och då planeras för samråd.

Platsen där huset ska stå har använts som etableringsområde och byggarbetsplats i samband med utbyggnaden av Tvärbanans förlängning från Sickla Udde.

Projektet ingår i Nacka stad - det nya, täta och blandade området som skapas på västra Sicklaön. Nacka stad ska vara en nära och nyskapande del av Stockholmsregionen. 14 000 nya bostäder och 10 000 nya arbetsplatser gör det möjligt att bygga tunnelbanan till Nacka. Sickla köpkvarter är ett område under förändring.


Läs mer här

www.nacka.se/sicklastationshus

Sidan uppdaterades: