Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Sprängningsarbeten bredvid Mensättravägen under fyra veckor

Bergsknallen väster om Mensättravägen bredvid Willys-huset ska sprängas bort. Detta är en förberedelse för lokalgatan och de framtida husen som ska byggas i Orminge.

Mensättravägen kommer att stängas av tillfälligt vid sprängningarna. Sprängningarna utförs vid fasta tider. Kl. 10.00, kl. 12.00 och kl. 14.00. Även gångbron över Mensättravägen kommer att stängas av med hjälp av flaggvakter just när det sprängs.

När: 25 februari - 25 mars 2019.

Hur går det till när man spränger?

Först borras det i berget som fylls med sprängämnen. Därefter sprängs varje hål med någon tusendels sekunds mellanrum. Trots tidsintervallen upplevs sprängsalvan som en enda sprängning. När salvan gått lastas bergmassorna i lastbilarna. Massorna återanvänds i ett närliggande projekt eller körs till en kross. Slutligen knackar man ner allt löst berg, både för hand och med maskin. Så här fortgår arbetet tills allt som ska sprängas är sprängt. Sist, men inte minst, säkras berget med bultar och nät, i de fall det behövs.

SIGNALER FÖRE OCH EFTER SPRÄNGNING

Före sprängning ljuder en varning med korta ljudstötar. Några sekunder efter den sista korta signalen går spräng - salvan. Efter sprängningen ljuder en lång sammanhängande ljudsignal som signalerar att sprängningen är över. Om sprängningen är nära en bil-, gång eller cykelväg placeras flaggvakter ut.

Läs mer om utvecklingen i Orminge

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.