Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Villa i Kummelnäs blev 2018 års byggnad i Nacka

En högt belägen villa, med liggande träpanel och stora fönsterpartier tog priset i Nacka kommuns tävling Stadsbyggnadsutmärkelsen. Vinnaren hyllades vid en ceremoni i Nacka stadshus den 4 juni.

I år var det andra gången Nackaborna själva fick utse vinnaren av kommunens arkitekturpris Stadsbyggnadsutmärkelsen. Vinnaren blev en villa med naturskönt läge i Kummelnäs.

IMG_8792_1_H_1000.jpg

– Det byggs mycket i Nacka just nu, och många av byggnaderna håller hög kvalitet i både utformning och materialval. Det här är ett fint exempel på modern, men tidlös arkitektur. Jag är inte förvånad över att det var ett trähus som vann. Hela fem av de tio nominerade husen är träbyggnader. Trä är ett material som andas hållbarhet och närhet till naturen, säger Nackas stadsarkitekt Nina Åman.

Det vinnande huset är ritat av Anders Holmberg, som tillsammans med husets ägare och byggaktör Christoffer Mars, fick ta emot diplom och en specialtillverkad plakett som kan fästas på husfasaden.

– Vi är väldigt glada och stolta över priset, säger Anders Holmberg, och berättar: Huset är byggt som en korsning av ett enplanshus och ett souterränghus. Det är konstruerat som två lådor som är staplade på varandra, där den övre lådan är placerad vinkelrätt mot den undre och bildar ett L. Ovanpå undervåningen ligger en stor terrass. Från vägen syns bara den övre våningen, vilket gör att huset ser mindre ut än vad det är. På så sätt följer huset terrängen och anpassar sig till nivåskillnaderna. I tvåvåningsdelen finns ett ljusschakt med dubbel takhöjd och därifrån har man även en fin utsikt ner mot vattnet.

Stadsbyggnadsutmärkelsen pristagare 2018.JPG

Glada pristagare och prisutdelare: Arkitekten Anders Holmberg, Ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Cathrin Bergenstråhle, Byggaktörer och ägare av huset Christoffer Mars och Malin Mars med dottern Alba Mars.

Priset delades ut av miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Cathrin Bergenstråhle (M) som läste upp vinstmotiveringen:

”En lågmäld byggnad, vacker i proportioner och volymer, som står invid kanten av ravinen. Självklart och enkelt, i färg och form, både tydliggör sig och samspelar byggnaden med naturen.”

Se bilder på alla de nominerade byggnaderna

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.