Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Snart dags för Bilfria veckan

Barnen tar det naturligt och växer med uppgiften. Det säger Ingela Marké, biträdande rektor för Saltsjö-Duvnäs skola, som om en månad antar utmaningen Bilfria veckan där elever och medarbetare uppmuntras att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan.

För tredje året i rad är Saltsjö-Duvnäs skola med i Bilfria veckan. Syftet är att skapa en tryggare trafiksituation vid skolorna samt att uppmuntra till mer fysisk aktivitet och rörelse i vardagen.

- De flesta är positiva, men visst kan föräldrar känna sig utpekade eftersom de inte ser att de har någon annan möjlighet än att åka bil. Vi har självklart förståelse för det men försöker uppmuntra till andra alternativ än bilen. Det kan ju handla om att inte köra hela vägen fram, det vill säga att låta barnen gå den sista biten till skolan. Är man sju år kan man gå själv i en säker trafikmiljö, säger Ingela Marké.

Engagerat sig i flera år

Saltsjö-Duvnäs skola har i många år engagerat sig i frågan. Först genom att delta i höstens nationella Gå och cykla-utmaning. Under de senaste tre åren har skolan också deltagit i Bilfria veckan, en aktivitet som Nacka kommun samordnar.

I skolan finns elever från förskoleklass till årskurs 6. När det gäller att cykla själv är det från årskurs 4, det vill säga 10 år, som gäller. Innan dess kan barnen cykla tillsammans med sina föräldrar.

Cyklar själv

Som mångårig cyklist har Ingela Marké ett eget engagemang och kunskap i frågan. Varje dag året runt cyklar hon till och från hemmet på Södermalm.

- Eftersom jag själv cyklar vet jag fördelarna och hur enkelt det kan vara. Jag tror att man blir friskare, gladare och att man lär sig mer av att röra på sig. Och jag ser hur de yngre barnen växer med uppgiften och att de äldre får en ny rörelsefrihet när de själva kan ta sig till och från skolan, säger Ingela Marké

Gratis cykelreparatör

De skolor som deltar i Bilfria veckan 2017 får banderoller att sätta upp. Det kommer också en cykelreparatör till skolan som gratis ser över barnens cyklar.

- I Nacka arbetar vi aktivt med att öka andelen som går, cyklar och åker kollektivt. Bilfria veckan är ett sätt att få fler att upptäcka andra färdmedel än bil, säger projektledare Marianne Areskog vid Nacka kommun.

Läs mer om bilfria veckan här

Läs mer om trafikkalenderns gå- och cyklautmatning här

Sidan uppdaterades: