Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vår snöröjning står beredd, dygnet runt

Snöfall och vackra vinterlandskap är vackra att se på, men under vintern ska det även gå att ta sig fram på våra gator och gång- och cykelbanor. Under vintern har vi därför beredskap, dygnet runt.

- Mellan den 15 oktober och den 15 april har vi beredskap, dygnet runt, för att snöröja och halkbekämpa, berättar Kim, gatuingenjör i Nacka kommun och fortsätter:

- Vi använder olika metoder för att det ska fungera så smidigt som möjligt. På bussgator används salt eller saltlösning, på mindre gator, gångbanor, parkvägar och trappor används sandningssand och på de stora cykelstråken med anslutande gångbana använder vi så kallade sopsaltare, maskiner som sopar bort snö och därefter sprider saltlösning.

För att snöröjningen ska bli så effektiv som möjligt behöver vi din hjälp:

  • Ta bort föremål som är i vägen för plogbilen, till exempel hushållssopkärl som ska tömmas.
  • Respektera parkeringsreglerna. Felparkerade bilar försvårar snöröjningen och gör därmed framkomligheten sämre.
  • Som fastighetsägare måste du själv bryta igenom snövallen vid din infart. Snöröjarna är tacksamma om du lägger snön på din egen tomt, istället för på gatan eller trottoaren.

Här kan du läsa mer om hur du kan underlätta snöröjningsarbetet

Tips till dig som går, cyklar eller åker bil vid snö och halka

För dig som cyklar vintertid

Med snöröjda cykelbanor och rätt utrustning går det utmärkt att cykla även under vinterhalvåret. Rekommendationen är att du byter till vinterdäck för att undvika skador vid mörker och halka. Förse även din cykel med lampor och reflexer. Förutom hjälm, använd en reflexväst som gör dig extra synlig.

För dig som tar dig fram till fots

Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska olycksrisken. Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil som har halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst. Det är även bra att använda en ficklampa för att se och synas.

Även valet av skor är viktigt. De flesta fotgängare som skadas allvarligt i trafikmiljön gör det i samband med fallolyckor. Som ett extra skydd kan man med fördel använda något av de halkskydd som finns att köpa i handeln.

För dig som åker ut i vintertrafiken med bil

Det kanske mest förrädiska vinterväglaget är den så kallade svarta halkan. Den syns inte, och den kommer blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen. Tänk på att sänka hastigheten och håll avstånd.

Ta till lite extra tid för resan. Håll koll på väderprognoser och trafikinformation.

Mer om snöröjning och halkbekämpning

Läs mer om vårt arbete med snöröjning och halkbekämpning samt hur du kan underlätta för snöröjarna
Följ dagens planerade vinterunderhåll
Följ vårt arbete på vägarna via twitter; @nackagator

Sidan uppdaterades: