- Gatubelysningens tänd- och släcktider styrs av solens upp- och nedgång. Systemet är automatiserat och inget som vi reglerar manuellt eller som klockan styr över. Däremot blir det faktiskt en viss variation inom kommunen, i de västra delarna av Nacka är belysningen tänd något längre än i de östra, säger gatuingenjör Mikael Jansson.
Nacka är indelat i åtta områden. I april varje år sker seriebyten i två av dem. En lampa har en viss livslängd. Seriebyte innebär att man byter alla lampor inom området. I år har turen kommit till Östra Sickla respektive Saltsjöbaden och Älgö. Anledningen till att bytet koncentreras till samma plats är att det är mer ekonomiskt och miljövänligt än att åka runt i hela kommunen och byta enstaka ljuskällor.
- I de delar av Nacka där översynen sker kan belysningen ibland vara tänd dagtid då drift pågår. Vi måste helt enkelt testa för att se att den fungerar på samma sätt som man pumpar luft i ett däck för att hitta en pyspunka. Sedan måste den lysa några timmar efteråt så att vi säkert vet att felet är åtgärdat, säger Mikael Jansson.
Nackas entreprenör har nu cirka 1 - 2 veckor kvar innan seriebytet är klart. Varje år gör entreprenören också två inspektionsrundor under april och september då övrig belysning, det vill säga de delar av Nacka där seriebyten och reparationer inte har skett, blir kontrollerad och – vid behov – åtgärdad.
-Vi har ett systematiskt arbetssätt för att säkerställa att belysningen fungerar. Men vi är också beroende av att medborgare anmäler trasiga lampor eller hör av sig om de har andra synpunkter, säger Mikael Jansson.
Hjälp oss gärna att anmäla trasig belysning via formuläret Gatubelysning
& trafiksignaler
Sidan uppdaterades: