Utbildningsenheten har sammanställt de olika underlag som finns och som visar på barns språkutveckling. Ett viktigt underlag har varit den fonologiska screeningen som genomfördes i förskoleklass till och med år 2019. Fonologisk screening är en språklig kartläggning.
Bakgrund
Utbildningsenheten startade uppdraget med att göra
- en sammanställning av de olika underlag som finns och som visar på barns språkutveckling. Där ingår det fonologiska screeningresultatet från förskoleklass och måluppfyllelsen i läsförståelse för årskurs ett.
- en sammanställning av de ekonomiska resurserna som förskolorna får utöver förskolechecken - strukturbidraget inom likvärdighetsresursen samt statsbidraget för ”Bättre språkutveckling i svenska”.
- en genomgång av dokumentationen från utbildningsenhetens kvalitetssamtal med rektorer och huvudmän.
Arbete under hösten 2022
Utbildningsenheten genomförde en ny fonologisk screening för att se om resultatet har förändrats sedan 2019. Screeningen genomfördes i förskoleklassen på fyra skolor och att resultaten har kopplats till vilka förskolorna barnen gått på. Det är ju förskolorna som är i fokus.
Utbildningsenheten valde sedan att gå vidare i analysarbetet med tio förskolor som hade låga resultat i såväl den tidigare som i den aktuella screeningen.
För de tio förskolorna visar resultatet av höstens fonologiska screening ingen förbättring utan snarare på ett försämrat resultat jämfört med tidigare år. Resultatet ska dock tolkas med försiktighet eftersom det är färre barn som deltagit än vid tidigare mätningar, vilket innebär att utfallet är statistiskt osäkert. Men oavsett osäkerheten på grund av få deltagare så bedömer utbildningsenheten att resultaten är så låga att vidare åtgärder bör vidtas.
Under november genomförde utbildningsenheten samtal med ledningen för respektive förskola gällande resultatet på den fonologiska screeningen. En workshop kommer att genomföras i december. I workshoppen kommer ledningen för förskolorna att delta tillsammans med delar av deras personal samt representanter från de förskoleklasser där den fonologiska screeningen genomfördes.
Syftet med workshoppen är att fånga tankar och synpunkter som är viktiga att belysa i den studie som planeras att genomföras under våren 2023. Studien ska undersöka barns språkkunskaper och förskolors språkutvecklande arbetssätt för att bland annat få en tydligare bild av hur det språkutvecklande arbetssättet sker på respektive förskola. Studien planeras genomföras med hjälp av externa konsulter.
Läs hela tjänsteskrivelsen
Sidan uppdaterades: