Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Tattby-Fågelby

Aleksandra Stratimirovic / Saltsjöbadens ishall

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Tattby-Fågelby
Placering: Saltsjöbadens ishall
Konstnär: Aleksandra Stratimirovic
Material: Trä; furu och färg
Invigningsår: 2011
Ansvarig: Nacka kommun, Helene Burmeister och extern konstkonsult.
Bild: Foto Robin Hayes

Om konstverket

Tattby Fågelby är en konstnärlig gestaltning för ishockey-träningsarenan i Tattby. Omkring 400 specialdesignade fågelholkar uppsatta på framsidan av byggnadens fasad formar tillsammans ett trädmönster. Med detta förslag vann Aleksandra Stratimirovic en tävling arrangerad av Nacka kommun i september 2010.

"Jag har läst att det råder bostadsbrist i Stockholm. Inte bara för människor utan även för fåglar, igelkottar, fladdermöss och humlor... "
- ur Aleksandra Stratimirovic projektförslag.


Bild: skiss av Aleksandra Stratimirovic.

Saltsjöbadens ishall ligger i anslutning till ett naturreservat med skogsmiljöer i bakgrunden och med Saltsjöbadens samskola på ena sidan. Det är en levande och aktiv miljö med natur, skola och sportaktiviteter.

"Min första impuls var att göra den stora dominanta fasaden naturligare, vänligare, mjukare, roligare. Få bort klumpedunskänslan den inger och få en transparangs mot naturen. Jag ville skapa en länk mellan den omkringliggande naturen och byggnaden. På något sätt sammanföra två närliggande och olika världarna." - Aleksandra Stratimirovics


Bild: skiss av Aleksandra Stratimirovics.

Holkarnas placering på ishallens framsida påminner på långt håll om organiska trädformer. Trädmönstren är inspirerade av äldre korsstygnssömnad. Holkarnas form är hämtad från isladans egen arkitektur. De är målade i olika gröna och bruna skogsfärger.

Tattby-holkarna är tillverkade av Trädmästarna och gjorda i svensk obehandlad, ohyvlad furu. Alla holkarna i Tattby-Fågelby är fullt fungerande fågelholkar vars botten lätt öppnas för rengöring då dess invånare flyttar ut för att ersättas av nya kommande år. Tattby-Fågelby är med andra ord ett villaområde för småfåglar!


Foto: Robin Hayes. Bilden till vänster är beskuren.

Om konstnären

Aleksandra Stratimirovic, född 1968 i Belgrad, Jugoslavien, är bosatt i Stockholm. Hon tog examen från University for Applied Arts and Design i Belgrade 1991, utbildade sig vidare på Konstfack och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm där hon studerade specialiserad ljusdesign.

Stratimirovic är en konstnär med särskilt intresse för ljus. Hon skapar framförallt platsspecifika verk och har gjort permanenta konstverk till offentliga platser runt om i Sverige, så som "Välkommen Hem" i Årstadal (tilldelats Svenska Ljusprisets speciella diplom i 2014). Nämnas kan även de offentliga verken "Kalejdoskop" för strålbehandlingssjukhuset i Lund, "Staden" på förvaltningsrätten i Stockholm, "VIP" för Heidenstamskolan i Uppsala och nyligen invigda "Hjältar" för Lilla Alby skola i Sundbyberg.

Stratimirovic ställer regelbundet ut och deltar på ljusfestivaler runt om i världen; New York, Tokyo, Bologna, Tirana, Mostar, Stockholm, Avesta och Paris för att nämna några. Senast på iLight Marina Bay i Singapore med det monumentala verket ”Northern Lights”.
Under 2017 är hon aktuell med två verk på utställningen LJUS på Vandalorum.

Stratimirovic är grundare och konstnärlig ledare för ljusfestivalen "Belgrade of Light" i Belgrad, Serbien och ”Lighting Guerrilla” i Ljubljana, Slovenien och en aktiv medlem i internationella organisationen Transnational Lighting Detectives.
2015 publicerades boken You Say Light – I Think Shadow, ett samarbete med den grafiska formgivaren Sandra Praun. Boken tilldelades Red Dot Communication Design Award i 2015, Joseph Binder Silver Award 2016 och German Design Award 2017.

Läs mer på Aleksandras webbplats www.strati.se

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: