Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hitta hit

Adress: Järnvägsgatan 25, 131 54 Nacka, Sverige

Buss: Flera bussar tar dig till Sickla. Möjliga busshållplatser är Sickla Station, Sickla Bro eller Sickla Industriväg.

Bil: Väg 222 mot Gustavsberg. Ta avfart mot Sickla, och följ skyltar till Sickla Köpkvarter. Det finns flera utomhusparkeringar och parkeringshus i området.

Gruvan under Sickla

Sickla är inte bara ett köpkvarter. Det är också en industrihistoriskt viktig plats. Här och på andra ställen i Sverige växte det moderna och industriella samhället fram från slutet av 1800-talet till 1900-talets andra hälft. Missa inte chansen att upptäcka historien, ovan och under mark som avslutas djupt nere i Atlas Copcos gruva.

Om turen (som inte är öppen nu)

Sickla – ovan och under jord är ett samarbete mellan Atlas Copco, Atrium Ljungberg, Nacka kommun och Stockholms läns museum. Under 1,5 timme får du som besökare uppleva hur den industriella revolutionen vuxit fram, utvecklat och förändrat Sickla. Det är en fascinerande berättelse som i det lilla perspektivet också berättar en större historia om Sverige. Från 13 år.

bild3.jpg

Dagbok från ovan

Traversföraren Lambert Wahlberg vid AB Atlas Diesel förde under sina 30 år som anställd dagbok om stort och smått. Vanligtvis skrev han uppe i sin vagn under taket. 2000 sidor blev det totalt.

Italienarna flyttar inbild5.jpg

Efter andra världskriget skrek Sveriges industrier efter arbetskraft. Många italienare lämnade fosterlandet för att skapa sig en ny och annorlunda tillvaro här i Sickla.bild1.jpg

En man, en maskin

Under 30- och 40-talet utvecklades den ”svenska, enkla metoden”. Helt plötsligt kunde en enda person sköta en maskin, något som revolutionerade borrningsarbetena.

bild2.jpgFortfarande aktiv

Atlas Copcos gruva i Sickla är fortfarande i bruk. Den guidade visningen sker på 20 meters djup men därunder, på 40 meter, pågår fortfarande det hemliga arbetet.

Sidan uppdaterades: