Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Vill du göra skillnad

Har du någon timme över och vill göra mer? Vill du skapa nya kontakter, lära dig av andra kulturer och dela din fritid med nya vänner? Här finns tips på vad du kan göra. Smått som stort.

Det finns mycket som du som privatperson kan hjälpa till med. Du kan till exempel fika med en eller flera nyanlända, träna svenska ord och uttryck, hjälpa till med läxläsning eller göra gemensamma fritidsaktiviteter. Representerar du en förening kan du välkomna nyanlända i verksamheten. Har du ett företag är det bra om du kan hjälpa nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Här hittar du tips på aktiviteter. (PDF-dokument, 218 kB)

Stort engagemang i Nacka

Nannette Büsgen driver volontärförmedlingen Volontär i Nacka som sammanför föreningar och människor som vill engagera sig för nyanlända och motarbeta utanförskap.

- Engagemanget i Nacka är stort, vi har ett rikt föreningsliv och många nya föreningar startas hela tiden. Till exempel har vi fått ett större intresse för landhockey och cricket genom våra nya Nackabor, säger Nannette.

I samband med det ökade antalet flyktingar som kom förra hösten var det många Nackabor som engagerade sig. Hundratals volontärer hjälpte till på Nobelberget i Sickla och på Nackas evakueringsboende i Boo.

- Det känns bra att bidra när man jobbar som volontär men det handlar lika mycket om att få tillbaka som att ge. Du får lära dig nya saker och komma med i ett socialt nätverk, säger Nannette.

Språk och fritid - viktigt för integration

Nacka kommer under 2016 att ta emot omkring 360 nya nyanlända Nackabor, som vill skapa sig en framtid i Nacka. Nacka kommun erbjuder utbildning i svenska språket, samhällsorientering och introduktion till jobb som till exempel arbetsplatsutbildningar. Språket, fritidsaktiviteter och kontakter med svenskar är viktigt för att snabbt komma in i det svenska samhället. Vill du veta mer om hur vi arbetar med integration i Nacka, läs här.

Sidan uppdaterades: