Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

"Det roligaste med att sjunga är att få uttrycka sig"

Det tycker Lucas Kaiser som tar sånglektioner på musikskolan Musikania. För att öka jämställdheten jobbar kommunen för att fler pojkar ska välja att gå en kurs i musik eller kultur på fritiden.

I Nacka går fler flickor (61 procent) än pojkar (39 procent) en kurs i musik eller kultur på fritiden.

Musikskolan Musikania har en jämn fördelning mellan flickor och pojkar. Skolans inriktning är rock, pop, R&B, soul och jazz. Förutom enskild undervisning kan barnen spela i band. Skolan jobbar medvetet med jämställdhet och försöker t.ex. ha lika många manliga som kvinnliga musiklärare.

Janne Kullhammar, rektor på skolan, berättar att fler tjejer väljer att sjunga, spela piano eller gitarr och att fler killar väljer att spela elgitarr, elbas eller trummor. Han tror att föräldrar, kompisar och om barnen sett livekonserter eller musik på TV spelar in när barnen väljer instrument.

Anna Hörnsten, utvecklingsledare för kultur på Nacka kommun, berättar att kommunen väntar på resultaten från en nationell utredning som Sveriges kulturminister beställt om deltagandet i kulturskolan.

– Deltagande är ett spännande område att forska vidare på för att öka jämställt deltagande, säger Anna Hörnsten.

Två elever som inte valt enligt gamla könsmönster är Lucas och Agnes. Här berättar de om varför de valt sång respektive elbas.

”Jag var scenrädd förut men det har släppt nu.”

Lucas Kaiser om att ta sånglektioner på musikskolan Musikania 53 sekunder

"Det är kul att hålla på med något unikt"

Agnes Anderfjärd, 15 år, om att spela elbas på musikskolan Musikania 53 sekunder

Sidan uppdaterades: