Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nya aktörer upphandlade för Nackas bibliotek

Nu är det klart vilka aktörer som kommer att driva Nackas bibliotek. Dieselverkstadens bibliotek AB och Axiell Services AB har vunnit den nya upphandlingen. Därmed lämnar kommunen helt över driften av biblioteken till privata anordnare.

Beslutet innebär att Nacka som första kommun i landet från den 1 januari 2019 inte kommer att ha några kommunalt drivna folkbibliotek. Kommunen kommer fortfarande att äga alla bibliotek och ansvara för mål, finansiering och uppföljning av biblioteksverksamheten, men driften kommer att skötas av två bolag.

– Som enda kommun i landet har Nacka nu gjort ännu en upphandling av bibliotekstjänster till medborgarna. Dieselverkstaden AB har framgångsrikt drivit tre bibliotek i Nacka sedan 2013. Axiell AB är en ny aktör vad gäller att driva bibliotek men företaget har sedan 1980-talet levererat olika tjänster och system till bibliotek i Sverige och utomlands. Det ska bli spännande att se hur Axiell kommer att uppfylla kommunens biblioteksstrategi, säger Hans Peters (C), ordförande i kulturnämnden.

De nuvarande biblioteksavtalen löper ut den 31 december 2018 och under våren har de nya avtalen för biblioteken upphandlats. Kulturnämnden fattade i kväll beslut om att Dieselverkstaden AB även under de kommande åren kommer att driva biblioteken i Sickla, Älta och Saltsjöbaden, samt att Axiell AB tar över driften från kommunen för biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra.

– Nacka kommun är nytänkande inom kulturområdet, och det visar vi även genom detta beslut. Vi fick in fem kvalificerade anbud, men de vinnande anbuden var starkare än de andra och håller en hög kvalitativ nivå som kommer att gynna Nackaborna, säger Anders Mebius, Nackas kultur- och fritidsdirektör.

Medarbetarna på dagens kommunala bibliotek, ett 20-tal anställda, kommer att erbjudas ny anställning hos Axiell Services AB.

Det är andra gången som driften av Nackas sex bibliotek upphandlas. Den nya avtalsperioden löper på 4 år med 2 + 2 års förlängning. De nya avtalen börjar gälla den 1 januari 2019.

Därför upphandlar Nacka kommun biblioteken

Nacka kommun vill ha en mångfald av aktörer eftersom det gynnar kvaliteten. Nackas princip är att upphandling ska avgöra vem som ska utföra tjänster och service som kommunen erbjuder. Sedan 2013 har tre av Nackas sex folkbibliotek drivits av en privat aktör. Biblioteken har under den tiden utvecklats i en positiv riktning. I en undersökning (PDF-dokument, 456 kB) från 2016 svarar 99 procent av biblioteksbesökarna att de är nöjda med biblioteken, det är en ökning från 2014.

Nacka kommun fortsätter att äga och ansvara för biblioteken

Kommunen kommer fortsätta att äga alla biblioteken, lokalerna, böckerna och interiören och ansvara för mål, finansiering och uppföljning av biblioteksverksamheten. Biblioteken kommer att drivas av två externa aktörer som måste följa kommunens biblioteksstrategi (Word-dokument, 84 kB) och medieplan (PDF-dokument, 158 kB). Dessa säkerställer bibliotekens funktion som fria, neutrala mötesplatser, kostnadsfria lån, ett brett informations- och kulturutbud, prioriterade grupper och god service. Nacka kommer att ha lika hög kvalitet på sina bibliotek som vi har haft hittills.

Ny driftsaktör även för Museet Hamn

Kulturnämnden har även upphandlat driften för museet Hamn i Fisksätra, som är kommunens museum och Sveriges första slagfältsmuseum. Stiftelsen Kulturmiljövård tar den 1 januari 2018 över driften från Emotion AB, som har drivit museet sedan starten 2014.

Sidan uppdaterades: