Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Lekande lätt medborgardialog

”Bygg en lekstuga!”. ”Röj sly så att det blir myggfritt!”. ”Bevara pulkabacken!”.”Höj inte basketkorgen nu när jag äntligen har rätt längd!”. Engagemanget var stort när Nacka kommun träffade små och stora medborgare inför renoveringen av lekplatsen på Storholmsvägen.

Nacka renoverar nu fem lekplatser. Och två till är på gång. En av dem ligger vid Storholmsvägen i Saltsjö-Boo dit kommunen i förra veckan bjöd in medborgare att tycka till inför upprustningen. Trots snålblåst kom ett 50-tal besökare. Även om synpunkterna på vad som behöver förbättras var många var stämningen konstruktiv. En 6-årig flicka hade med sig egna skisser på hur hennes drömlekplats ser ut.

Antecknade flitigt

De flesta ansåg att lekplatsen, som idag består av en sandlåda, några slitna möbler och två väderskydd, är i stort behov av upprustning. Det fanns också önskemål om något för de lite äldre barnen. Men stor enlighet rådde om att placeringen är bra, lekplatsen är skyddad från genomfartstrafik och ligger inom gångavstånd från ett barntätt område. Nacka kommuns landskapsarkitekter antecknade flitigt och lyssnade på såväl barn och föräldrar som på mor- och farföräldrar.

Skiss och planering

- Det här är ett utmärkt och uppskattat sätt att lyssna av medborgarna innan vi börjar skissa och planera. Det är självklart inte möjligt att gå alla till mötes i varje detalj. Ibland går önskemålen inte att förena och vi måste även väga in resurser och säkerhet. Men vi brukar kunna omsätta en hel del i praktisk verklighet, det kan vi tydligt se på de lekplatser vi nu bygger om, säger landskapsarkitekt Ann-Sofie Jalvén, som samordnade mötet.

Nästa steg är ta fram en skiss på hur lekplatsen vid Storholmsvägen ska se ut. Renoveringen ska blir klar till i slutet på nästa år.

Övriga lekplatser som renoveras är Båthöjden, Braxenparken, Sickla Strandpark, Vikdalsvägen och Babordsvägen. Förutom Storholmsvägen har Nacka kommun nyligen haft ett möte om lekplatsen vid Solbergaparken.

Satsning på hälsa och utemiljö

Flera av lekplatsrenoveringarna sker inom det så kallade utepaketet, en satsning på hälsa och utemiljö som Nacka kommunfullmäktige beslutade 2015. Utepaktet sprids geografiskt för att hela Nacka ska erbjuda attraktiva livsmiljöer.

Läs mer om renoveringarna av lekplatser här

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.