Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nytt beslut om eldningsförbud

Länsstyrelsen har i dag den 30 juli fattat ett nytt beslut om eldningsförbud i Stockholms län. Beslutet innebär att det nu är tillåtet att grilla på egen tomt. Beslutet gäller från och med den 30 juli 2018 kl. 17.00.

Bedömningen av eldningsförbud är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.

Det torra och varma vädret fortsätter i stort sett i hela landet. Flera kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser.

Allvarligt läge

Läget är extremt allvarligt. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)uppmanar alla att ta ansvar och följa lokala eldningsförbud. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig.

Du kan ta del av information om eldningsförbud på kommuners eller länsstyrelsers webbplatser. På MSB:s webbplats dinsäkerhet.se finns information om brandrisk och eldning. På webbplatsen Krisinformation.se, som drivs av MSB, kan allmänheten ta del av råd och aktuell information om händelser och kriser från myndigheter lokalt, regionalt och nationellt.
Länstyrelsens beslut om eldningsförbud
Läs mer brandrisk och eldning på dinsäkerhet.se
Myndigheters information om skogsbränder på krisinformation.se

Brandriskappen UTE hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark
Läs om MSB:s stöd vid skogsbränder

Eldningsförbudet gäller även de särskilt iordningställda grillplatserna på badplatser och liknande.

Nacka kommun tillhör Södertörns brandförsvarsförbund. På deras hemsida finns aktuell information bland annat om eldningsförbudet

Situationen i Nacka

De senaste veckorna har flera bränder utbrutit i Nacka. Södertörns brandförsvarsförbund samordnar insatserna och tar även – vid behov – in förstärkning från i första hand närliggande brandstationer, till exempel Tyresö och Värmdö. Det kan även bli aktuellt med förstärkning från försvarsmakt och i vissa fall även frivilliga. I Nacka bistår bland annat frivilligorganisationen Nacka-Värmdö räddningssällskap (NVRS).

Information om brandriskprognosen får du på följande telefonnummer:
Södertörn, tfn 08-721 23 26
Om du ser en pågående brand, ring omgående 112.

I nuläget undanber sig Södertörns brandförsvarsförbund samtal om röklukt eftersom detta är mycket svårt att följa upp.

Nacka kommun arbetar med att sätta upp anslag som informerar om eldningsförbudet på platser där grillning brukar förekomma. Vi vädjar också till allmänheten om att informera dem som kanske inte känner till vad som förbudet innebär.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.