Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fina skridskoisar på många sjöar i Nacka

Säsongens andra ismätning visade på goda förutsättningar för skridskoåkning i Nacka. Så snöra gärna på dig skridskorna, men kom ihåg att du alltid ska ha sällskap och rätt utrustning, för säkerhets skull.

Mellan 10 och 16 cm kärnis blev resultatet när Nackas sjöar mättes för andra gången i år, den 28 december. Med andra ord är det goda förutsättningar för den som är sugen på lite skridskoåkning just nu.

– Det var länge sedan vi hade så bra isar, så nu är det verkligen läge att passa på, säger Fredrik Sandell, gruppchef på offentlig utemiljö i Nacka kommun, som själv var med och genomförde veckans mätningar.

Ha alltid sällskap och rätt utrustning på isen

Isarna mäts varje vecka under vintern och resultatet är tänkt som en service till Nackaborna, så att de kan bedöma om det finns möjlighet att åka. Men mätningen får inte uppfattas som en garanti för att det är ofarligt att ge sig ut, påminner Fredrik Sandell:

– Var och en måste fortfarande komma ihåg att de vistas på isen på eget ansvar. Ge dig inte ut ensam och se alltid till att ha rätt utrustning.

Ta det försiktigt på Sicklasjön

I både västra och östra änden av Sicklasjön, alltså både i den smala kanalen som ligger närmast gränsen mot Stockholm och i den delen där Sicklasjön övergår till Järlasjön finns förrädiska underströmmar som gör isen tunnare. Därför bör du undvika dessa områden. Mätningar av isen görs endast på mitten av Sicklasjön, utanför Sickla strandbad.

Minst 10 cm kärnis på alla mätta sjöar

Varje sjö mäts på minst två platser. Nedan redovisas den lägsta uppmätta istjockleken på varje sjö vid mätningen den 28 december 2022:

Bagarsjön 14 cm

Bastusjön 14 cm

Insjön 10 cm

Järlasjön 10 cm

Lundsjön-Dammsjön 15 cm

Långsjön 13 cm

Myrsjön 16 cm

Sicklasjön 16 cm

Ältasjön 15 cm

Här kan du följa ismätningarna vecka för vecka och även se på en karta var på varje sjö vi utför våra mätningar: nacka.se/israpport

Ismätning artikelbild.jpg

Sidan uppdaterades: