Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Juni

Familjevisningar om den indelte soldaten och soldatfamiljen

Livet som indelt soldat kunde vara svårt och mycket tid spenderades hemifrån. Kvar i soldattorpet fanns familjen, ovissa om vad som skedde make och pappa och vad som skedde om han dog i fält. Skulle de få bo kvar? En vanlig lösning var att änkan gifte sig med nästa soldat och boendet var därmed löst. Detta kom att kallas änkekonservering.

Hur var det egentligen att vara soldat under 1700-talet? Hur bodde soldatfamiljen? Var det bara män som blev soldater? Hur fungerade indelningsverket?

Följ med på en spännande familjevisning om den indelte soldaten och soldatfamiljen under 1700-talet. Efter visningen finns möjlighet att pyssla på visningens tema i vår skapande verkstad.

Lördagar och söndagar kl. 13, stängt midsommarhelgen.

Ingen föranmälan krävs, fri entré för barn och ungdomar till och med 18 år.

Juli

Familjevisningar om båtar och kapare

Båtens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Människan har genom att ta sig över vatten och hav befolkat hela jorden. Innan bilen och flyget var båten det primära färdmedlet om man skulle resa långt. Hur kunde de tidiga båtarna ha sett ut? Varför heter det styrbord och babord och inte höger och vänster? Vad är egentligen skillnaden på en pirat och en kapare?

Följ med på en spännande familjevisning om båtar och kapare! Efter visningen finns möjlighet att pyssla på visnings tema i vår skapande verkstad.

Lördagar och söndagar kl. 13.

Ingen föranmälan krävs, fri entré för barn och ungdomar till och med 18 år.

Augusti

Familjevisningar om det stora nordiska kriget

År 1700 bröt det stora nordiska kriget ut. På den svenska tronen satt en 18-årig kung. Hur gick det stora nordiska kriget, när Sverige blev anfallet av tre fiender på samma gång? Det långa kriget fortsatte ända till 1721 och blev till slut slutet på den svenska stormaktstiden.

Följ med på en spännande familjevisning om det stora nordiska kriget! Vi berättar om kriget, rysshärjningarna och slaget vid Stäket. Efter visningen finns möjlighet att pyssla på visningens tema i vår skapande verkstad.

Lördagar och söndagar kl. 13, dock inte söndagen den 28 augusti.

Ingen föranmälan krävs, fri entré för barn och ungdomar till och med 18 år.

Lördagen den 13 augusti

Årsdagen för slaget vid Stäket

Årsdagen för slaget vid Stäket! Fullspäckat program med familjevisning, högläsning ur ungdomsromanen Ryssen anfaller! och mycket mer.

Söndagen den 28 augusti

Arkeologidagen

Arkeologidagen är en årlig dag som nationellt uppmärksammar arkeologin. Familjevisning om arkeologi med efterföljande pyssel på temat och föredrag om marinarkeologi.

Sidan uppdaterades: