Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Brev till anhöriga

Verksamhetschef Jessica informerar om läget på seniorcenter Talliden inför sommaren.

Hej!

Vi tänkte informera om hur vi har det på Talliden i nuläget. Vi förstår att det känns svårt och konstigt att inte kunna besöka sina nära och kära på samma sätt som tidigare. Då kan lite information underlätta.

Nacka kommun beslutade att stänga alla äldreboenden för besökare den 12/3 precis efter vår närståendeträff där flera av er närvarade. Vi arbetar idogt med basal vårdhygien och all personal är mycket noga med att vara hemma vid minsta förkylning. Vid personals frånvaro har den ordinarie personalen ställt upp och jobbat extra timmar för att vi i möjligaste mån ska ha samma personal i huset och så lite omsättning av personal som möjligt.

Numera arbetar vi med visir hela dagarna som en extra försiktighetsåtgärd. Det fanns farhågor om att någon av våra kunder skulle kunna bli rädd eller känna obehag när vi använder visiren men det har inte hänt. Någon har skojat med oss om hur vi ser ut men ingen har reagerat negativt.

Aktivitet: Vi försöker förgylla dagarna för våra kunder genom olika aktiviteter. De ordinarie aktiviteterna som hundpromenad dagligen, bowling, sittgymnastik, balansgrupp och Qi Gong är välbesökta. På eftermiddagarna har vi visat filmer som Sällskapsresan, Jönssonligan, Att angöra en brygga och de fyra filmerna som Hasse och Tage har gjort. Det har blivit många glada skratt och mycket igenkänning.

Konserthuset och Operan har lagt ut hela konserter på internet som vi har kunnat visa och vi har även hittat teaterföreställningar som t ex ”Hotelliggaren” vilket har varit uppskattat.

Nu när våren är här har vi börjat skörda gurkor på de plantor vi satte i februari, tomaterna och potatisen har också börjat växa så det knakar. Trädgården blommar som aldrig förr och vi försöker sitta ute så mycket vi kan. Det finns alltid något att pyssla med i trädgården för den som vill.

Många musiker har hört av sig och önskar komma och spela i vår trädgård. Vi har redan haft två dragspelskonserter och personal från Nacka kyrka kom på Valborg och sjöng in våren med oss. Kyrkan önskar komma tillbaka och ha andakt utomhus för de som önskar. Vi kommer även få besök av Östermalms musikskola, Nacka Musikskola och Dramaten inom kort.

Anna, som brukar ha allsång med oss i Salongen, kommer även hon att spela utomhus så att vi kan sjunga med.

Kontakter utifrån: Vi fortsätter att hålla på de regler och restriktioner som finns. Endast utomstående som har viktiga ärenden exempelvis tekniker och reparatörer får komma in. De bär besöksvisir och rör sig så mycket som möjligt i källaren.

Fotvård: Sker endast i akuta fall och då är fotvårdaren mycket noga med skyddsutrustning. Hon får vistas i källaren dit vi hjälper kunderna.

Tandläkarbesök: Sker endast i akuta fall. De bär också ordentlig skyddsutrustning

Frisör: Vi väntar med att ta hit frisören. Herrarna får hjälp med rakning och de som brukar använda trimmer till håret kan få hjälp med detta av en undersköterska som är barberare från början. Damerna har första tjing på att besöka frisören när hon kan komma hit igen.

Läkare: Vi har läkarrond som vanligt varje onsdag. Ronden sker per telefon. Sjuksköterskorna förmedlar de frågor som dykt upp och skickar även bilder vid behov. Det har fungerat mycket bra.

Närstående: Vi är så tacksamma att närstående hittills har respekterat de rekommendationer som vi följer och om vi håller ut ett tag till hoppas vi kunna klara oss från smitta på Talliden så länge det bara går.

  • Besök av närstående sker endast utomhus med en person i taget.
  • Besökare bär visir som tillhandahålls av personalen
  • Två meters avstånd ska hållas och ingen fysisk kontakt ska ske.

Elgiganten har varit generösa och skänkt två surfplattor till oss som vi kan använda till Skype med närstående. Det har fungerat jättebra och det har varit uppskattat att visuellt kunna se den man pratar med om än på en skärm. Kontakta omvårdnadspersonalen om du önskar ringa upp via Skype så hjälper de till med kontakten

Vi har full förståelse för att detta är jättesvårt och känns jobbigt. Extra svårt blir det för de kunder som har nedsatt hörsel. I de fallen kanske Skypemöte skulle fungera bättre?

För mera information om vad vi gör på seniorcenter Talliden rekommenderar vi att ni tittar in här på vår hemsida eller prenumererar på vårt nyhetsflöde.

Med vänlig hälsning/

Jessica Svanholm med personal

Sidan uppdaterades: