Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

"Utan talan" - om att göra sin röst hörd

Deltagare och personal på Björknäs daglig verksamhet har under hösten arbetat tillsammans med konstprojektet "Utan talan" - inspirerat av Karl Grunewalds bok med samma titel. Många av konstnärerna har flera olika funktionsvariationer och saknar talat språk. Två av deras verk visas nu i Nacka stadshus.

Skapande med stöd

På Björknäs daglig verksamhet har flera av deltagarna Bild & Form som aktivitet. Med hjälp av personalstöd - hand på hand, med anpassade hjälpmedel eller muntligt stöd - har de arbetat tillsammans med olika material i skapandet av två tredimensionella verk.

Konstnärerna har i projektet "Utan talan" arbetat med flera olika material och tekniker - marmorering med raklödder, figurer av lera, trä, färgat ris, majspuffar och gaffelblommor.

Karl Grunewald som inspiration

Projektet är en hyllning till Karl Grunewald - professor, läkare i barnpsykiatri, författare till flera böcker om omsorg och även chef för byrån för handikappfrågor mellan 1961-1986. Grunewald var drivande i avskaffandet av de stora anstalterna där många personer med utvecklingsstörning levde stora delar av sitt liv. Under 25 års tid arbetade han med synen på människor med utvecklingsstörning och deras rättigheter - något han beskrivit i boken Från idiot till medborgare.

- Vi får inte glömma bort de funktionsnedsattas historia. De har alltid varit en utsatt grupp, säger Jacqueline Chroona, enhetsledare på Björknäs daglig verksamhet.

Ett sätt att uttrycka sig

Flera av deltagarna på Björknäs daglig verksamhet saknar talat språk. Nu visar de upp sitt arbete. De två färdiga tavlorna tillsammans med bilder på arbetet finns att se i Nacka stadshus under denna och kommande vecka. Ett foto av det ena konstverket blev nyligen omslag till tidningen Intra.

- Med hand på hand eller extra stöd kan man vara högst delaktig i skapande verkstad. Den här målgruppen kan också och det vill vi berätta! säger Jacqueline.

Utställning i Stadshuset

"Utan talan" ställs ut i Nacka stadshus, entréplanet, till och med 17 november. Måndag 13 november 10.00-12.00 finns personal och konstnärer på plats.

Sidan uppdaterades: