Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Engagemang i coronatider - få hjälp eller hjälp till!

Vi har samlat information om hur vi kan hjälpa och stötta varandra under coronatider. Informationen uppdateras kontinuerligt utifrån den rådande situationen.

Praktisk hjälp

Folkhälsomyndigheten beslutade den 22 oktober att ta bort de särskilda rekommendationerna för personer som är 70+ eller i annan riskgrupp. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av Covid-19.

Fortfarande kan det finnas personer i riskgrupp som exempelvis inte känner sig trygga i att åka till mataffären eller hämta ut mediciner. Därför uppmuntrar vi fortsättningsvis till att hjälpa varandra lokalt. Att göra hjälpinsatser i ditt närområde som granne, anhörig eller god vän är oftast ett enkelt och bra sätt. Även risken för eventuella bedrägerier minskar.

Detta kan du göra som granne, anhörig eller god vän:
- Håll kontakten – ring, chatta, videosamtala
- Hjälp till – erbjud dig att handla mat eller göra ärenden

För att underlätta för riskgrupper har Röda Korset Nacka i samarbete med Svenska Kyrkan och kommunen startat en verksamhet som hjälper till med handling av mat eller apoteksvaror.

Behöver du hjälp att handla mat eller hämta ut apoteksvaror och mediciner?

Ring Röda Korset Nacka på telefonnummer: 070-550 46 00.
Du kommer till en telefonsvarare där du kan lämna dina kontaktuppgifter och kort beskriva vad du vill ha hjälp med. Röda Korsets volontärer tar sedan kontakt med dig.
Volontärerna har även möjlighet att hämta ut dina receptbelagda mediciner.

Du kan även skicka e-post till: beredskap.nacka@redcross.se och beskriva vilken hjälp du behöver.

Vill du hjälpa till som volontär? Skicka ett mail till Röda Korset Nacka. Skriv i ämnesfält "beredskap" och lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Bor du i Älta?
Älta kyrka och Allianskyrka i Älta i samarbete. Volontärer erbjuder praktisk hjälp där behovet finns. Exempelvis att gå ut med hunden, handla mat, läxhjälp över telefon med mera. Hjälpinsater anpassas till den rådande situationen.

Behöver du hjälp? Kontakta:
Michel på telefonnummer 0702-447952 
Judith på telefonnummer 0790-265598
Piia på telefonnummer 0723-265357

Bor du i Fisksätra?
Behöver du hjälp med matinköp, uthämtning av medicin eller annat praktiskt?
Kontakta oss på telefonnummer 08 - 546 061 83. Vi svarar i telefon måndag - fredag klockan 10.00 - 12.00
Du kan även skicka ett mail till oss eller komma till Fisksätra kyrka , måndagar och torsdagar klockan 10.30 - 11.30

Bor du i Saltsjöbaden?

Behöver du hjälp med matinköp och upphämtning av mediciner? Församlingen samarbetar med Röda Korset.
Kontakta Röda Korset Nacka per telefon: 070-550 46 00. Du kommer till en telefonsvarare där du kan lämna kontaktuppgifter och kort beskriva vad du behöver hjälp med. Rödakorsets volontärer tar kontakt med dig. Du kan även maila till Röda Korset genom att klicka här.

Äldrekontakt hjälper till med matinköp åt de allra äldsta.

Äldrekontakt erbjuder äldre personer som uppmanas att stanna hemma hjälp med att handla mat. Föreningen vänder sig i första hand till de allra äldsta i samhället som har ett begränsat socialt nätverk och saknar möjligheten att få hjälp av hemtjänst eller anhöriga. Detta är äldre personer som ofta saknar tillgång till vare sig internet eller BankID och därmed inte kan handla mat på annat sätt än att själva gå ut.

Behöver du hjälp att handla mat?

Äldre personer som behöver hjälp att handla mat är välkomna att anmäla sig eller ringa telefonnummer 076-946 45 00.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Vill du hjälpa äldre med att handla mat?
Du som vill hjälpa äldre med matinköp är välkommen att anmäla ditt intresse som volontär. Klicka här.

Samtal och stöd genom svenska kyrkan

Boo församling, Nacka församling och Saltsjöbadens församling hänvisar till respektive hemsidor där man kontinuerligt uppdaterar förändringar av verksamheten på grund av coronaviruset Covid-19.

Boo församling

Våra präster och diakoner har stor erfarenhet av att stötta människor i livets alla skeden. Du som bär på oro eller känner dig ensam, välkommen att boka tid för samtal. Samtalet kan ske på telefon eller hos oss i kyrkans Hus. Ring 08-747 66 00 och be att få tala med en präst eller diakon.

Walk and Talk - promenad med samtal
Vill du prata med någon? Då är du varmt välkommen att gå en promenad med oss. Du promenerar själv med en präst, diakon eller diakoniassistent. Under promenaden kan du prata om vardagens viktiga och oviktiga saker eller om något som tynger dig.

Vi möts utanför Kyrkans hus i Orminge centrum klockan13.00 följande onsdagar: 25/11, 2/12, 9/12 och 16/12. Vid halka ställer vi in promenaden.
Anmäl dig till Annika Almström, präst, via mail eller ring 08- 747 69 05.

Läs mer på Boo församlingens hemsida.

Nacka församling

Vill du att någon ringer dig? Om du vill få någon att prata med per telefon kan du anmäla dig till församlingens telefonlista. Volontärer ringer upp dig några dagar i veckan och ni kan prata om allt från vädret till corona. Är du orolig för någon närstående kan du tipsa dem om telefonlistan.
Telefon: 08-546 06 100

Samtalscenter i Nacka - samtal med präst eller diakon
Du har möjlighet att ha samtal med präst eller diakon i församlingen via telefon eller videolänk. Boka enkelt ditt samtal på telefonsvararen. Där talar du in ett röstmeddelande så blir du uppringd.
Telefonsvararen 08-546 06 111 är öppen dygnet runt, den lyssnas av måndag-fredag klockan 8.00-16.00.

Det finns också möjlighet att gå en promenad tillsammans med en präst eller diakon. Du bokar det på samma sätt som ovan, på 08-546 06 111. Där talar du in ett röstmeddelande så blir du uppringd av en präst eller diakon.
Läs mer på Nacka församlingens hemsida

Saltsjöbadens församling
Välkommen att boka tid för samtal. Samtalet kan ske på telefon eller i våra lokaler. Läs mer om församlingen på vår hemsida.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder Jourhavande präst som en samhällstjänst under den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda.

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Övrigt samtal och stöd

Allianskyrkan i Älta erbjuder möjlighet till samtal. Ring eller kontakta oss här.

Äldrelinjen

Är du över 65 och längtar efter någon att prata med? Vi är bara ett samtal bort.
Ring Äldrelinjen på telefoonnummer 020-22 22 33, vardagar klockan 8.00 -19.00 och helger 10.00 -16.00, för att prata med någon av våra volontärer.

Vi erbjuder medmänskligt stöd, någon som lyssnar. Den viktigaste uppgiften för våra volontärer är att stödja dig. Det gör vi genom att lyssna, reflektera och bekräfta.
Vi erbjuder inte behandling, men när tankarna är mörka och tunga kan ett gott samtal bli en vändpunkt. Vid behov hänvisar vi vidare till annat eller professionellt stöd.
Uppringaren och volontärer är anonyma för varandra.

Vi pratar om livet - samtalsgrupper för seniorer.
Riksförbundet Hjärnkolls seniorverksamhet syftar till att öka kunskap, bryta fördomar och motverka stigma kring psykisk ohälsa med hjälp av våra seniorambassadörer. Vi vill bidra till att öppenheten kring psykisk ohälsa hos äldre ökar och att kunskapen om ämnet höjs.

Hjärnkoll har utbildat samtalsledare för att kunna hålla i gruppsamtal över telefon (eller digitalt) med äldre som känner sig oroliga och ensamma. Varje grupp hörs en gång i veckan i fyra veckor, varje samtal är en timma, max en och en halv timma. Här kan du läsa mer om gruppsamtalen.

Transkulturellt centrum - samtalsstöd till nyanlända på flera språk

Du som har allmänna frågor om coronaviruset och covid -19, och talar något av språken arabiska, somaliska, persiska, tigrinja/amarinja och ryska, kan ringa telefonnummer 08-123 680 00.

Vi som svarar på frågorna arbetar som hälsokommunikatörer på Transkulturellt centrum i Stockholms län. Telefontiden är vardagar mellan klockan 9.00 -12.00 och 13.00 -15.00

Röda Korset - Jourhavavande kompis

För dig som är under 25 år har Röda Korsets ungdomsförbund, RKUF, en chatt som heter Jourhavande kompis. RKUF har även utökat sina tider för läxhjälp online. Här kan du läsa mer och hitta kontaktuppgifter.

1177 Vårdguiden Stockholms län

Information på flera språk. En telefonlinje finns att ringa om du har allmänna frågor om coronaviruset. Du kan få svar på dina frågor på olika språk: arabiska, somaliska, tigrinja, amarinja eller ryska.

Telefon: 08-123 680 00
Öppettider vardagar klockan 9.00 -12.00 och 13.00 -15.00

Är du utsatt för hot och våld? Har du utsatt andra för hot och våld?

Att leva i en pandemi är påfrestande och kan utlösa våld och hot inom nära relationer. Våld kan förekomma i alla relationer oavsett ålder, kultur, religion, etnicitet och social tillhörighet. De flesta av dem som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor och barn, men även män och pojkar kan utsättas. På kommunens hemsida finns samlad information och kontaktuppgifter till olika organisationer som erbjuder hjälp genom samtal eller praktiska insatser.

Kommunens arbete med våld i nära relation omfattar mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld mot män och pojkar. På kommunens hemsida finns samlad information där du kan vända dig till.Sidan uppdaterades: