Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Ny i Sverige och Nacka

Integration och inkludering

Det finns många möjligheter för dig som är nyanländ eller ny i Nacka att träffa etablerade svenskar, och tvärtom!

Svenska kyrkan i Nacka

Församlingarna anser att det är viktigt att på alla sätt vi kan välkomna de som är nya i vårt samhälle liksom andra människor som lever i utsatta situationer. Vill du vara en del av integrationsarbetet, delta och/eller engagera dig som volontär går det bra att kontakta dessa personer:

Pia Guillard, Boo församling
Pia Sophia Passmark, Fisksätra kyrka, Nacka församling
Anna Hirsch, Nacka kyrka, Nacka församling
Michel Hofmann, Älta kyrka, Nacka församling
Kerstin Braathen, Saltsjöbadens församling

Mötesplats Öppen Dörr

OBS! Anpassad verksamhet i samband med pandemin. Uppdaterad information finns på respektive församlingens hemsida.

Nacka församlingens "Öppen Dörr" är mötesplatsen för människor som vill få någon att prata med, hjälp att fylla i blanketter, ringa samtal, träna svenska m.m. Vi bjuder in till gemenskap, olika aktiviteter och erbjuder praktiskt stöd.

Målgruppen är alla som vill komma, oavsett om det är för att bryta ensamheten, få stöd och råd eller annan hjälp. Verksamheten bedrivs med hjälp av volontärer och utvecklas utifrån efterfrågan och ömsesidiga behov. Öppen dörr mötesplatser finns i centrala Nacka, Fisksätra och Älta. Information om Öppen Dörr och öppettider finns på Nacka församlingens hemsida.

Bli volontär!
Vill du engagera dig volontär i Öppen Dörr? Här kan du läsa mer och anmäla ditt intresse.

Guds Hus - Råd och Stödcenter

Guds Hus Råd & Stödcenter är ett samarbete mellan Nacka församling, Muslimernas förening i Nacka och Stockholms katolska stift. Verksamheten arbetar med aktiviteter inom fyra områden: kunskap, stöd, sysselsättning samt opinionsbildning. Läs mer om Guds Hus.

Bli volontär!
Vill du engagera dig i Fisksätra kyrka eller Guds Hus ? Kontakt: Magnus Helmner

Välkommen till Saltis!

Välkommen till Saltis är lokalföreningen som vänder sig till nya Saltisbor. Volontärer välkomnar flyktingar som fått boende i Saltsjöbaden och hjälper de nyanlända med olika insatser för att underlätta deras nya vardag.

OBS! Anpassad verksamheten i samband med pandemin. Kontakta föreningen för aktuell information.

Tvä kvällar i veckan bjuder Välkommen till Saltis volontärer in till olika aktiviteter i föreningslokalen. Bland annat svenskt språkcafé, vägledning in i samhället och hjälp att söka bostad.
Måndagar och onsdagar klockan 18.00 - 20.00
Adress: Frejgatan 8, Saltsjöbaden
Kontakt: info@valkommentillsaltis.se

Bli volontär!
Vill du engagera dig i vår förening?
Läs mer om Välkommen till Saltis och på vilket sätt du kan bidra.

Hållplats Fisksätra - få hjälp att hitta rätt i samhället

OBS! Anpassad verksamhet i samband med pandemin. Uppdaterad information publiceras i bibliotekets kalender

På Hållplats Fisksätra välkomnar vi både nya och etablerade svenskar. Volontärer svarar på frågor och hjälper besökare att hitta rätt i samhället.
- Torsdagar klockan 16.00 - 18.30 i Fisksätra bibliotek.
Kontakt: hallplatsf@gmail.com

Volontärer hjälper dig att:
- Läsa och förstå texter från myndigheter som exempelvis Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Skatteverket samt kommunen
- Läsa och förstå brev från exempelvis försäkringsbolag, banken, skolan, bemanningsföretag
- Fylla i blanketter
- Guida till rätt instans när du behöver annan hjälp som juridisk, ekonomisk och konsumentfrågor m.m.
- Hitta till föreningslivet / hitta din förening
- Skriva CV, personligt brev med mera

Bli volontär!
Vi vill gärna bli fler som kan och vill avsätta några timmar i veckan/varannan vecka som volontär. Att ha datavana och kunna flera språk är en merit. Anmäl ditt intresse här eller kom till biblioteket när vi är på plats så berättar vi mer.

Kompis Sverige

OBS! Anpassad verksamhet i samband med pandemin. Möt varandra online när ni vill eller fysiskt när ni kan!
Här kan du läsa mer om Kompis Sverige och anmäla dig som volontär eller deltagare i aktiviteter

Nya svenskar vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare förstå det svenska samhället, ha någon att prata svenska med, och lära sig mer om svensk kultur. Etablerade vill ofta veta mer om hur det är att vara ny i Sverige, lära känna en ny kultur, få möjligheten att byta erfarenheter och umgås med en person från en annan bakgrund.

Varje torsdag klockan 15.00-16.00 bjuder Kompis Sverige och Forumbiblioteken in till ett Språkcafé Online för nackabor. Läs mer och anmäl

ÖppnaDörren

ÖppnaDörren är en portal för organisationer som du kan engagera dig i för att vara med och bidra till ökad mångfald och inkludering i samhället. Var med och skapa ett öppnare Sverige. Här finns samlad information.

ÖppnaDörren hjälper etablerade och nya svenskar att mötas. Anmäl dig för något så enkelt som att fika, äta middag, träffas med barnen eller snacka jobb med någon som har en helt annan bakgrund än du. Dessa organisationer samlas i ÖppnaDörren:

- NYA KOMPISBYRÅN är en sammanslagning av Kompisbyrån och Invitationsdepartementet. Vi sammanför nya och etablerade svenskar för enkla och roliga möten i vardagen. Man träffas över en fika eller äter middag tillsammans. Möten som leder till bättre svenskkunskaper, breddat socialt nätverk, ökade möjligheter till jobb samt större förståelse för varandra. Vill du bli fikakompis eller äta middag tillsammans. Här kan du läsa mer och anmäla ditt intresse.

- YRKESDÖRREN matchar ihop nya och etablerade svenskar utifrån yrkesroll och bransch för att bygga jobbrelaterade nätverk. Genom Yrkesdörren kan du träffa någon med en annan bakgrund än din egen för att prata jobb och öppna dörren till nya kontakter. Yrkesdörren underlättar dels för nya svenskar att bygga ett professionellt nätverk, men också för att underlätta för etablerade svenskar att tillvarata den kompetense som personer med utländsk bakgrund har. Har du utländsk bakgrund och vill bygga ett yrkesnätverk i Sverige? Eller är du etablerad i Sverige och har ett nätverk som du vill bredda och dela med dig av? Anmäl dig! Läs mer och registrera dig som dörröppnare.

- SVENSKA MED BABY skapar möten mellan nya och etablerade föräldrar och barn i Sverige, med olika bakgrund och från olika bostadsområden. Med öppna föräldragrupper, aktiviteter för barnfamiljer och digitala möten arbetar Svenska med baby med att bryta segregationen, bygga nya broar, ge föräldrastöd och träna svenska. Verksamheten i Nacka har upphört men pågår i hela Stockholmsområdet. Läs mer om Svenska med baby.

Röda Korset Nacka

OBS! Anpassad verksamhet i samband med pandemin. För närvarande erbjuder Röda Korset digital läxhjälp.
Samlad information om rödakorsets verksamhet finns på rödakorsets hemsida

Röda Korsets volontärer erbjuder läxhjälp och språkträning i hela Nacka. Röda Korset finns på mötesplatsen och second handbutiken i Finntorp, Lilla Boosalen i Orminge, samt i biblioteken i Orminge, Saltsjöbaden och Fisksätra. Röda Korset samarbetar med SFI skolor och bjuder in elever till aktiviteter och sociala mötesplatser.

Bli volontär!
Det finns alltid behov av flera frivilliga. Röda Korset Nacka söker kontinuerligt frivilliga som vill engagera sig inom språkträning, läxhjälp, studiestöd, vägledning m.m. Du hittar volontäruppdraget här

Mattecentrum

OBS! Mattecentrum hänvisar för närvarande till Pluggakuten - läxhjälp på nätet

Mattecentrum är en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp i matematik till barn och unga. Det finns två räknestugor i Nacka där volontärer erbjuder läxhjälp. Räknestugorna finns i Dieselverkstadens bibliotek och Nacka gymnasium. På Mattecentrums hemsida finns digitala hjälpmedel på flera språk: Matteboken, Pluggakuten och Formelsamlingen. För frågor, kontakta oss här

Bli volontär!
Vill du bli mattehjälpare? Sök här!

Cykelfrämjandet

OBS! Anpassad verksamhet på grund av pandemin. Begränsad antal deltagare till kurserna.

Frihet på cykel - en cykelkurs för nybörjare är Cykelfrämjandets satsning för att få fler att uppleva glädjen och friheten med cykling.

Cykelfrämjandet arrangerar flera cykelkurser, instruktörsutbildningar och cykelmekarkurser i Nacka. Förutom att lära sig cykla så får deltagarna utbildning i trafikregler, kartläsning och möjlighet att upptäcka närområdet på cykeln. Här hittar du cykelkurser för nybörjare.
Kontakta frihetpacykel@cykelframjandet.se om du vill veta mer om cykelkurser och aktiviteter i Nacka.

Bli volontär!
Cykelfrämjandet vill gärna engagera flera volontärer att bli cykelinstruktör.
Vill du bli cykelinstruktör? Anmäl ditt intresse här

Tamam - vänskap utan gränser

Ungdomsföreningen Tamam arbetar för att skapa mötesplatser där unga med olika erfarenheter kan träffas och lära känna varandra. Vi söker kontakt med nyanlända/asylsökande ungdomar som vill delta sig i vår tjejgrupp och/ eller aktivitetsgrupp. Vi ses olika dagar på olika ställen under två timmar för att göra roliga saker tillsammans!
Här kan du läsa mer om Tamam Stockholm

Mentor Sverige

Mentor Sverige är en ideell organisation som jobbar med mentorskap för ungdomar mellan 13 och 17 år. Vi ger ungdomar kraft att växa. Vi är stolta över att kunna säga att Mentor Sverige, genom våra olika mentorskap, når flera tusen ungdomar i Sverige! Är du mellan 13 och 17 år kan du få en egen mentor, en extra vuxen att prata med genom oss. Här kan du läsa mer om Mentor Sverige.

Bli volontär!
Som vuxen kan du bidra till Mentors verksamhet på olika sätt. Även företag kan bidra till Mentors viktiga verksamhet för ungdomar.
Läs mer om Mentor Sverige och hur du kan bli mentor.

Yrkesmentorer inom Rotary ideell förening

Rotary i Saltsjöbaden har ett mentorprogram. Genom att använda Rotarys yrkesnätverk i integrationsarbetet för nyanlända, ges utländska akademiker och yrkesutbildade en snabbare väg till svensk arbetsmarknad. Läs mer om mentorprogrammet som arrangeras i samarbete med Nacka kommun.
Kontakt: Vilma Mori Aguilar

Rädda Barnen i Nacka

Rädda Barnen är en barnrättsorganisation som arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Verksamheten grundar sig på Barnkonventionen. Är du intresserad av Rädda Barnens arbete i Sverige och i världen? Kontakta Rädda Barnen i Nacka

Kulturhus i Nacka

I Nacka finns fyra kulturhus. Kulturhusen är mötesplatser för alla. Där kan du gå kurser i till exempel teater, dans eller hantverk eller gå på föreställningar, events eller seminarier. Samlad information om evenemang och aktiviteter i de olika kulturhus finns på Facebooksida "Din kultur i Nacka".
Här kan du se vilket kulturhus som ligger nära dig.

Fisksätra Folkets Hus

Fisksätra Folkets Hus är en mötesplats för alla Fisksätrabor där alla, oavsett nationalitet eller etniskt ursprung, kan känna sig välkomna. Fisksätra Folkets Hus har som ambition att vara ett nav för en positiv utveckling i området. Genom Folkets Hus-föreningens organisation, kontaktnät och övriga resurser ska Fisksätra Folkets Hus vara en naturlig samarbetspartner för personer eller sammanslutningar som har idéer för projekt som gynnar de boende i Fisksätra. Har du en idé du vill förverkliga eller engagera dig i Fisksätra Folkets Hus, hör av dig till oss!

Bli volontär!
Fisksätra Folkets Hus har kontinuerligt behov av volontärer. Läs mer om vår verksamhet och aktiviteter där du kan göra en insats.

Boo Folkets Hus

Boo Folkets Hus är ditt hus i hjärtat av Orminge. Här kan du förverkliga dina drömmar träffa dina vänner, ordna ditt livs fest eller boka ett möte till din förening. Du kan lära dig dansa, lyssna på en rockartist av världsklass eller komma med en helt ny idé! Det är bara att komma förbi eller kontakta oss genom att klicka här.

Biblioteken i Nacka

Det finns sex bibliotek i olika delar av Nacka. Biblioteken är neutrala mötesplatser med ett brett utbud av information och kultur. Du kan låna böcker, musik, tidningar och e-böcker. För att låna behöver du ansöka om ett lånekort. På biblioteken kan du använda datorer och få stöd när du ska använda kommunens digitala tjänster. Här kan du läsa mer om biblioteken i Nacka.

Bli volontär!
Biblioteken är angelägna av flera samarbeten med föreningslivet och civilsamhället. Ta kontakt med personalen om du vill engagera dig som volontär, har en idé du vill förverkliga eller ett samarbete du vill starta.

Föreningslivet i Nacka

I Nacka finns cirka 400 föreningar. Samlad information om föreningslivet finns här.Sidan uppdaterades: