Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

Oktober

Celebert besök: Katastrofdoktorn Johan von Schreeb

Han utsågs till Årets svensk 2014 och har i tjugofem års tid använt sina kirurgkunskaper för att lindra nöd i katastrofområden. Onsdag 25 oktober föreläser han för våra elever.

1993 var Johan von Schreeb en av grundarna till Läkare utan gränser i Sverige, där han också var ordförande för fram tills 1999. 2014 fick han både utmärkelsen Årets svensk och Prins Carl-medaljen för sina framstående humanitära insatser. Och 2017, närmare bestämt 25 oktober, föreläser han för våra elever på Natur & Teknik!

När Johan von Schreeb var 27 år gammal, innan han ens var färdig med läkarutbildningen, åkte han på sitt första internationella uppdrag i ett krigshärjat Afghanistan. 25 år senare är han en erfaren kirurg som har hunnit se många katastrofer. Han leder verksamheten vid Kunskapscentrum för internationell katastrofmedicin och är dessutom docent på KI, efter att ha doktorerat på en avhandling om katastrofinsatser.

Föreläsningen kommer att handla om hans arbete med medicinsk nödhjälp under katastrofer, men han kommer också att dela med sig av sina kunskaper om bland annat ebola och riskerna med antibiotikaresistenta bakterier.

Årets svensk

När Johan von Schreeb fick utmärkelsen Årets svensk 2014, som delas ut av nyhetsmagasinet Fokus, var det med följande motivering:

Med konkreta insatser för människor som drabbas av naturkatastrofer, epidemier och krig skänker Johan von Schreeb hopp där drömmarna om en bättre värld krockar brutalt med verkligheten. Genom att grunda Läkare utan gränser i Sverige har han banat väg för många efterföljare som med stort eget risktagande lindrar lidande runt om i världen.

mer Om johan von schreeb

Johan von Schreeb
Fotograf: Elin Björklund/Fokus

Johan von Schreeb
Fotograf: Elin Björklund/Fokus

Sidan uppdaterades: