Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
November

Elever berättar om Simon Häggströms besök

Sjätte november fick vi besök kriminalinspektören och författaren Simon Häggström Nacka Gymnasium, som höll ett föredrag om prostitution för alla juridikklasser. Nu berättar två elever i EJ18b om sina intryck.

Elevtext 1: "En väldigt duktig retoriker"

När Häggström inleder föreläsningen så talar han om människohandel och olika grenar av detta vida begrepp. Han framhåller att det finns flera olika typer av människohandel, bland annat en illegal marknad med organ, olika krigstjänster med minderåriga inblandat, tiggeri, tvångsarbete och sist men inte minst prostitution.

I sin föreläsning belyser Häggström att prostitution inte alltid handlar om pengar mot sex, utan det kan istället handla om droger eller husgerum. Allt faller dock under en och samma lag - sexköplagen från 1999.

Kriminalinspektören konstaterar också att Rumänien dominerar prostitutionsmarknaden, på grund av flera faktorer men framför allt som en konsekvens av den utbredda fattigdomen som finns i landet. Dessutom påstår han att när han själv besökte detta otroligt fattiga land så blev han erbjuden oralsex för motsvarande 20 kronor.

Avslutningsvis så anser Häggström att det alltid kommer att finnas människohandel i olika former men att vi som är yngre kan göra ett aktivt val när vi blir äldre, om vi vill stödja denna industrin eller inte.

Reflektion

Simon Häggström är en väldigt duktig retoriker, han fångade mitt intresse i samma sekund som han tog till orda. Det gjorde hela den här föreläsningen extremt bra. Att lyssna till någon som kunde ämnet så bra och dessutom kunde mycket om båda sidorna av myntet gjorde denna föreläsning till en av de bättre som jag har varit åhörare till.

Jag anser dessutom att han la mycket på våra axlar i form av ett val som vi ställs inför, om vi kommer att acceptera att denna marknaden med människor fortskrider eller om vi tillsammans kan sätta stopp för den. Det var även ett sätt att få åhörarna engagerade och ta till sig av det som han berättade för oss. Slutligen så rekommenderar jag alla att lyssna på denna föreläsning och ta till sig av det som han säger.

- Elev i EJ18b

Elevtext 1: "En väldigt annorlunda värld"

Häggström anser att prostitution är fel och att det är rätt att det är olagligt. Han tycker också att de länderna som prostitution är lagligt i har fel och det bör vara olagligt. I föredraget visar Häggström med konkreta exempel att kvinnorna som jobbar med prostitution blir utnyttjade av sina hallickar både i Sverige där det är olagligt att vara prostituerad och även i länder som Tyskland där det är lagligt med prostitution.

Det finns flera anledningar som Simon Häggström framhäver till att kvinnor vill bli prostituerade i Sverige. Många av de prostituerade i Sverige kommer från fattiga ursprungsländer som exempelvis Rumänien, många av dem lever i extrem fattigdom och de vill göra allt för att hjälpa dem de älskar, sin familj.

Hallickarna åker till extremt fattiga områden och erbjuder kvinnorna som är prostituerade i utsatta områden ett jobb, jobbet involverar att hallicken flyger kvinnan till Sverige där kvinnan får bo på ett hotell där hon bara behöver ha sex med tio män om dagen istället för tidigare upp mot 20.

Kvinnorna gör det för att tjäna pengar som de kan skicka hem till sina familjer och hallickar gör det för att de vill tjäna mycket pengar framför Häggström.

Reflektion

Föredraget var väldigt intressant eftersom de visar en värld som är väldigt annorlunda från den världen jag växer upp i just nu, Häggström visade en sida av denna värld som jag knappt visste fanns. Jag visste att prostitution var någonting som fanns i världen och att det är ett problem i världen men jag visste inte hur det såg ut från de olika synvinklarna.

Jag visste inte hur det sågs av poliser, prostituerade eller hallickarna eller varför de gör det de gör. Man förstod varför en kvinna från Rumänien blev prostituerad i Sverige. Man förstod varför en hallick säljer sex med kvinnor för pengar förutom den anledningen att tjäna pengar.

Det var väldigt intressant när Häggström berättade om hans intervju med Andrei, en gammal hallick som Häggström hade arresterat och suttit i fängelse, eftersom han hade sagt någonting som fick en att förstå och det var: “Om man har tak över huvudet och mat på bordet är det inte svårt att vara en god människa.”

Det fick en att förstå att det var inte bara de prostituerade som har det svårt, hallickarna har det också svårt.

- Elev i EJ18B

Om författaren


Författarfoto: Sofia Åkerstedt Rosendahl

Polisinspektören Simon Häggström har skrivit två böcker om sina yrkeserfarenheter av att bekämpa sexhandel: "Skuggans lag" (2016) och "Nattstad" (2017).

Sidan uppdaterades: