Ett samarbetsprojekt som genomförts på Nacka Gymnasium, med elever från naturvetenskapsprogrammet inriktning samhälle och elever från språkintroduktion. Syftet var dels att hitta en inre motivation hos eleverna och dels att bidra till integration. De olika elevgrupperna träffades för intervjuer, för att sedan på olika sätt bearbeta materialet. Projektet bidrog inte bara till nya perspektiv och nytt engagemang utan även till att minska den segregation som råder mellan olika program och klasser på skolan.
Linda Uddenfeldt och Veronica Wirström, Nacka gymnasium, Natur och teknik
Gymnasielärarna Peter Djerv och Mats Johnsson har under två års tid bedrivit projektet "Ungdomsparlamentet: Nacka" i syfte att öka elevernas engagemang och förståelse för den kommunala politiken - och för demokratin i stort. Projektets fokus har även varit att ge eleverna ökat inflytande över sitt eget lärande, skapa tydliga elevaktiva metoder och pröva det som benämns som upplevelsebaserat lärandet. Med hjälp av enkäter, intervjuer och observationer kan vi se att upplevelsebaserat lärande kan vara positivt för att öka elevernas engagemang för lokala politiska frågor, samt kunskaper om den demokratiska processen.
Peter Djerv och Mats Johnsson, Nacka gymnasium, Samhälle
Artikeln beskriver det projekt som författarna genomfört med elever på Nacka gymnasium, för att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor genom ett samarbete med näringslivet i Nacka. Projektet utgick från att eleverna startade egna företag och projektet var uppdelat i tre faser. Fas ett handlade om att starta företaget, den andra fasen handlade om att sälja produkten i företaget och den avslutande fasen handlade om att låta eleverna avveckla sitt företag. Projektet innebar också att eleverna fick möta föreläsare, presentera sina företagsidéer och knyta nya kontakter utanför skolan, samt bli granskade av personer från näringslivet.
Lars Vimre, Carl-Petter Bergh och Magnus Klang, Nacka gymnasium, Samhälle
Sidan uppdaterades: