Lördag 30 mars, kl. 20:30-21:30, är det Earth Hour och dags att släcka alla lampor. Under veckan som leder fram till Earth Hour - Earth Week - har vi haft olika miljöaktiviteter på skolan, bland annat utställning i biblioteket och en utmaning i appen Deedster, där det gäller att minska sitt klimatavtryck och tävla mot andra kommuner.
Torsdagen 28 mars kunde eleverna gå en tipspromenad med miljöfokus. Belöningen var en raw äppelpaj, inspirerad av Earth Hour-bakelsen 2015.
Vi har också passat på att ta bort pappersmuggarna i cafeterian - inte bara under Earth Week, utan tillsvidare. Vi uppmanar eleverna att ta med egna koppar istället. Ett enkelt sätt att bli mer miljövänlig!
Tack vare Benjamin och Tobias i NAS16 har skolans källsortering förbättrats. De fick en skoluppgift som handlade om att förbättra miljön - men där deras klasskamrater främst jobbade med sitt eget klimatavtryck ville Benjamin och Tobias tänka större. De ville se bättre källsortering på hela skolan och presenterade sina planer för intendenten.
Tidigare har kemisalarna, vaktmästeriet, köket, Bygg och El källsorterat bland annat kemikalier, plåt, trä och brännbart. Nu tar vi det ett steg längre och ser till så att våra elever kan sortera plast, papper, pant och mat i korridorer, bibliotek och andra gemensamma utrymmen.
Sedan tidigare samlar skolan in pant till "Lärare utan gränser", ett mångårigt projekt där vi hjälper till att finansiera universitetsstudierna för åtta flickor i Nicaragua. Flickorna har dessutom försetts med datorer från Nacka gymnasium. Tack vare Benjamin och Tobias kan vi nu samla ännu fler pantburkar, samtidigt som källsortering blir enkel och lättillgänglig för våra elever.
Arbetet mot en mer hållbar skollunch på Nacka gymnasium började för två år sedan, berättar Magnus Stockhaus, kökschef på Nacka gymnasium. Innehåll och tillagningssätt i de recept som används har granskats och ändrats. Mängden kött har succesivt halverats - en Bolognese-sås med halverad mängd nötfärs och ökad mängd grönsaker resulterar i cirka 300 kg mindre köttåtgång, vilket innebär minskade koldioxidutsläpp.
Via sina leverantörer har köket fått kontakt med producenter som periodvis har en överproduktion av till exempel kyckling och kött - utmärkta råvaror som riskerar att kasseras. I och med att vi är en så stor inköpare kan vi hantera stora partier innan de blir för gamla. Särskilt efter sommarens torka, med påföljande brist på foder, har många djur fått gå till nödslakt och en överproduktion har uppstått.
Ett synligt och konkret exempel på hållbarhetsarbetet är att matsedelns utseende har ändrats. Numera presenteras de vegetariska rätterna först och de vegetariska rätterna har dessutom placerats först när eleverna tar sin skollunch. Det gav omedelbart resultat - många fler elever än tidigare valde vegetariskt. Vissa dagar tar den vegetariska maten slut, vilket aldrig har hänt tidigare.
Magnus Stockhaus dröm är att få dra igång en hydroponisk odling av örter och grönsaker på skolan.
- Tänk att kunna bli självförsörjande av gurka och tomater. Vi kanske till och med kan sälja till andra skolor!
Sidan uppdaterades: