Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Det här är utbildningen för dig som vill utveckla dina kreativa sidor ur ett samhällsinriktat perspektiv.

Utveckla din kreativitet

Det här är utbildningen för dig som vill utveckla dina kreativa sidor ur ett samhällsinriktat perspektiv. Du är samhällsvetaren som har estetens kreativitet, som skapar intressanta presentationer, deltar i offentliga samtal och lär dig att kommunicera genom olika medier. Du är intresserad av konst, vardagsdesign och formgivning i alla dess former. Du behöver ha fallenhet för att skapa konstnärligt och vara intresserad av att uttrycka dig i tal och skrift.

Utbildningen utgår från samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Samhällsvetenskap, med vissa förändringar. Det centrala är både estetiska ämnen och människan som individ och samhällsmedborgare. Kurser inom det individuella valet ger dig ytterligare möjlighet att profilera din utbildning, både estetiskt och teoretiskt.

Kreativiteten i centrum

Vi har lång erfarenhet av att arrangera estetiska utbildningar och våra erfarna lärare garanterar att kurserna håller hög kvalitet. Genom att kombinera traditionellt hantverk och digitala tekniker får du en trygg kreativ grund att stå på. Du lär dig målning, skulptur, grafik och keramik, men också digitala verktyg för att skapa och redigera bild, foto, film och ljud. Dessutom utvecklar du din förmåga att kommunicera.

Vi gör besök på museer, utställningar och hos intressanta aktörer inom konst, design och media. Våra salar och ateljéer är rymliga och välutrustade och du har möjlighet att ställa ut dina arbeten både i skolan och i andra utställningslokaler. Vi har ett mycket bra samarbete med skolans bibliotek, kring till exempel utställningar och digital publicering.

Efter gymnasiet

Särskild variant Konst och design ger dig en god grund till olika utbildningar på högskola och universitet inom konst och design – eller helt andra ämnen.

Antagning

Du ansöker med ditt slutbetyg från grundskolan, i kombination med ett antagningsprov i form av en workshop. Alla som söker till utbildningen kallas till work-shopen, den brukar gå av stapeln en torsdag eftermiddag några veckor efter att ansökningstiden gått ut. Kallelsen kommer att finnas i Indra. Workshopen sker på plats i våra trevliga ateljéer högst upp i skolan. Vi testar dina förkunskaper i tre moment:

  1. Stilleben. Vi ställer upp föremål som du får teckna av med kol eller blyerts.
  2. Bildsamtal. Tillsammans med en bildlärare får du titta på en konstbild och göra en kort analys.
  3. Kreativt samarbete. Ni blir indelade i grupper om 3-4 elever, och får en fotoutmaning att lösa i vår fina fotostudio.

Du behöver inte förbereda något och vi kommer att mötas upp i vår entré/cafeteria.

Du får inga poäng utan du blir godkänd eller inte godkänd. Får du godkänt på de tre momenten går din ansökan vidare och det är ditt meritvärde från grundskolan som du konkurrerar med.

Vill du veta mer?

Intervju av Konst och design elever

SKD elever intervjuas av SAM elever 5:38

Inriktning Konst och Design

Nacka gymnasium 6:39

Inriktning Konst och design

Nacka gymnasium 1:54

Sidan uppdaterades: