Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

SKOLON

Plattform med pedagogiska läromedelsprogram.


Skolon är en digital tjänst för elever och personal i Nackas kommunala skolor och den webbaserade tjänsten ger tillgång till pedagogiska program och verktyg.

Skolon ger tillgång till digitala läromedel, hjälpresurser och kommunikationsverktyg som kommunen eller skolan har licenser för.  

Pedagogiska läromedelsprogram som b.la. ingår i samlingsplatsen för digitala skolverktyg är: ClaroRead Plus, SpellRight, StavaRex, OribiSpeak för Chrome och ClaroDictionary.

Programmen och resurserna får även användas hemma i samband med skolarbete.

För mer information om SKOLON och inloggningsförfarande, klicka här.

Videoguide SKOLON - samlingsplats för skolverktyg

Rättstavning - SpellRight


SpellRight är ett rättstavningsprogram med grammatikkontroll för engelska. Programmet kan visa exempelmeningar och det finns möjlighet att få översättning av svenska och engelska ord via inbyggd ordlista.

Du som känner till Stava Rätt och Stava Rex, kommer att känna igen dig i Oribi SpellRight 2. Här finns exempelmeningar som hjälper dig att skilja på ord som "choose"/"chews" och "right"/"write". Här finns avancerad ordrättning: autentiska stavfel som "djöni" rättas till "journey" och felstavningen "najs" rättas till "nice". Programmet innehåller också översättningar på större delen av den engelska ordlistan, för att hjälpa dig att förstå vilka ord som föreslås vid rättning. Oribi SpellRight 2 har dessutom en grammatikkontrolldel, så att du får hjälp med de vanligaste "svengelska" grammatikfelen.

Version 2.0 rättar text i hela Officepaketet (Word, Excel, Outlook och Powerpoint) och även i Star Office/Open Office/Libre Office samt i klippbordsmiljö, vilket betyder att man enkelt kan rätta text till exempel i blogg eller på Facebook.

Plattformar: Windows 32/64 bitar, Mac OS och G Suite/Google Docs.
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera SpellRight på sin arbetsdator, skoldator samt på hemdatorn.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Oribis hemsida, manualer
Support: Oribis hemsida, support


Installation:

Windows 32/64 bitar och Mac OS

Personal/Elever
- SpellRight installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

G Suite/Google Docs

Skoladministratör/Superuser
- SpellRight för Google Docs kan installeras automatiskt för elever och personal via management i G Suite for Education. För installation, tag kontakt med kontaktperson på Nackas kommunala skolor.

Rättstavning - StavaRex


StavaRex är ett program för stavningskontroll utvecklad från början för dyslektiker och personer med läs- och skrivsvårigheter. Programmet kan visa exempelmeningar som läses upp med hjälp av talsyntes. De syntetisk rösterna är av mycket god kvalité och kommer från programmet ClaroRead som används tillsammans med StavaRex.

StavaRex är en förbättrad version med mer möjligheter och är även ett utmärkt verktyg för dig som skriver mycket på svenska. Programmet hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram.

StavaRex rättar text i hela Officepaketet (Word, Excel, Outlook och Powerpoint) och även i Star Office/Open Office.

Plattformar: Windows 32/64 bitar, Mac OS och G Suite/Google Docs.
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera Stava Rex på sin arbetsdator, skoldator samt på hemdatorn.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Oribis hemsida, manualer
Support: Oribis hemsida, support

Installation:

Windows 32/64 bitar och Mac OS

Personal/Elever
- StavaRex installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

G Suite/Google Docs

Skoladministratör/Superuser
- StavaRex för Google Docs kan installeras automatiskt för elever och personal via management i G Suite for Education. För installation, tag kontakt med kontaktperson på Nackas kommunala skolor.

Talsyntes - ClaroRead Plus


ClaroRead Plus är ett studieverktyg med bl.a. talsyntes, ordförklaring och scanning. Skapa ljudfiler och OCR-behandla PDF-filer.

Talar när orden skrivs, bokstav för bokstav, ord eller mening. Ljudning, stavningskontroll och ändring av layout, text, teckensnitt och färger när du arbetar i Word. Homofonkontroll, ordprediktion, ordförklaring. Spara text till ljudfil eller till video. Skanning från papper, pdf eller skärm.

Programmet har också andra funktioner såsom ordlista och möjlighet att kopiera textmassa från Internet med källhänvisningar. Fördelen med ClaroRead Plus för Mac är att man kan koppla på ReadIris Pro, ett avancerat skannerprogram med OCR-funktion.

Plattformar: Windows 32 bitar och Mac OS
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera ClaroRead Plus på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Svensk Talteknologis hemsida, manualer
Support: Svensk Talteknologis hemsida, support

Installation:
ClaroRead Plus installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

Talsyntes - OribiSpeak för Chrome


OribiSpeak för Chrome är ett tillägg för webbläsaren Google Chrome. Det är ett effektivt verktyg som stödjer läs- och skrivprocessen med hjälp av högkvalitativ talsyntes från Acapela. OribiSpeak innehåller även bokstavsljudningsfunktion för Google Docs, vilken stöttar den tidiga läs- och skrivinlärningen.

Stöd vid läsning

 • Markera och få text uppläst i Google Docs eller på andra webbsidor med talsyntes
 • Reglera talhastighet (ord/minut)
 • Välj valfri röst (över 30 röster på ca 15 olika språk, bl.a. svenska, engelska, tyska, franska och spanska)

Stöd vid skrivning

 • Få bokstavsljud upplästa efter varje nedtryckt tangent (bokstavseko)
 • Välj mellan kort eller långt vokalljud
 • Få ord upplästa efter varje skrivet ord med talsyntes.
 • Få meningar upplästa med talsyntes så fort dessa avslutas med en punkt och mellanslag.

Plattformar: Windows, Mac OS X, Chrome OS och Linux.
Kompatibilitet: Oribi Speak for Chrome är kompatibel med webbläsaren Chrome och fungerar på en PC, Mac och Chromebook. OBS! OribiSpeak för Chrome fungerar inte på iPad och Android plattor.
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera OribiSpeak för Chrome på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Oribis hemsida, manualer
Support: Oribis hemsida, support

Installation:

 • För elever och personal som har en managerad Cromebook i G Suite for Education, så kan OribiSpeak för Chrome installeras automatiskt på en Chromebook eller i webbläsaren Chrome.
 • För elever och personal som är inloggade på G Suite for Education, så kan Oribi Speak för Chrome laddas ner manuellt från skolans Chrome Web Store.
 • Om installation via Skolon, tag kontakt med kontaktperson på Nackas kommunala skolor.

talsyntes - Claro BookReader


Få dina PDF-filer upplästa på ett enkelt sätt, med en välfungerande sidnavigering eller skriv direkt i din PDF-fil.

Öppna e-böcker i PDF-format och få dem upplästa. Har en välfungerande sidnavigering. Möjlighet att skriva i PDF-filen. Skapa bokmärken för relevanta avsnitt. Använd sökfunktionen för att snabbt hitta den del av texten som intresserar dig.

Plattformar: Windows 32 bitar
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera Claro BookReader på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola

Installation:
Claro BookReader installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

läshjälp - ClaroDictionary


ClaroDictionary är skapat för att göra det enklare för dig att arbeta med din text. Programmet hjälper dig med översättning från svenska till engelska och engelska till svenska. Det är nära integrerat med Microsoft Word för att stödja dig när du jobbar med din text, men hjälper dig även med webbsidor och e-post, samt mycket annat du kan vilja göra med din dator.

ClaroDictionary finns att tillgå med eller utan tal. ClaroDictionary med tal innehåller kraftfulla talfunktioner som låter dig lyssna på översättning, ordbok, rättstavning, synonymordbok och homofon/ homonym. I båda versionerna finns det inkluderat användbara rättstavningsverktyg, för att hjälpa dig skapa korrekta dokument. Om du har ClaroDictionary utan tal kan du ändå lyssna, om du har SAPI-röster installerade från andra program. ClaroDictionary fungerar med alla program på din PC. ClaroDictionary har en tydlig verktygsrad.

Plattformar: Windows 32 bitar
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera ClaroDictionary på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: 4 - 6
Manualer: Hämtas från Svensk Talteknologis hemsida, manualer
Support: Svensk Talteknologis hemsida, support

Installation:
ClaroDictionary installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

minnesstöd - ClaroIdeas


ClaroIdeas är ett enkelt och starkt mind mappingprogram som underlättar i dina studier. Skapa egna tankekartor i olika filformat.

Planera innehållet i rapporter, uppsatser och presentationer. Skapa mindmaps som hjälper dig att samla tankar och uppslag. Tankekartorna kan konverteras till Worddokument eller Power Pointpresentationer. De kan också infogas i PDF-filer eller föras över till din smartphone.

Plattformar: Windows 32 bitar
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera ClaroIdeas på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola

Installation:
ClaroIdeas installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.


skanning - ReadIris Pro


Skanningsprogram för att kunna OCR-behandla PDF-filer. Medföljer ClaroRead Plus för Mac.

Plattformar: Mac OS
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera ReadIris Pro på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Svensk Talteknologis hemsida, manualer
Support: Svensk Talteknologis hemsida, support

Installation:
ReadIris Pro installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.

ordbehandlare - ClaroRead Anywhere


ClaroRead Anywhere är en ordbehandlare på webben som används för att skriva & få skriven text uppläst med tal. Här finns även en funktion för taligenkänning.

Här har du möjlighet att kunna öppna och spara textdokument från dropbox.
Skriv en text med hjälp av ordbehandlare och ordprediktion eller få din text uppläst med Acapela eller Bing-röster. Använder du Google Chrome har du även tillgång till Google-röster.

Plattformar: Webb
Licens: Kommunlicens. Pedagoger/Elever kan installera ClaroRead Anywhere på sin arbetsdator/skoldator.
Ålder: F - 3, 4 - 6, 7 - 9, Gymnasium, Högskola
Manualer: Hämtas från Svensk Talteknologis hemsida, manualer
Support: Svensk Talteknologis hemsida, support


Installation:
ClaroRead Anywhere installeras via Skolon. Fråga din skoladministratör/superuser om installation och inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) till Skolon.


Sidan uppdaterades: