Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Hållbara måltider

Information om specialkost och anpassade måltider

Kommunen ska tillhandahålla säkra, goda och näringsriktiga måltider till alla barn och elever. De som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden behöver ansöka om specialkost och/eller anpassad måltid.

Vem har rätt till specialkost?

Specialkost serveras till de barn och elever som av medicinska skäl inte kan äta alla livsmedel. Allergi och intolerans är exempel på medicinska skäl.

En anpassad måltid erbjuds till barn som av etiska eller religiösa skäl önskar äta exempelvis vegetarisk mat, mat fri från fläsk eller till barn med behov av anpassningar på grund av matsvårigheter eller tillfälliga kostförändringar. Det kan exempelvis gälla vid selektivt ätande på grund av neuropsykiatrisk funktionsvariation. Anpassningar av kost och/eller måltidsmiljö görs i samråd med förskola/skolan.

Vid behov av specialkost av medicinska skäl samt vid behov av anpassad måltid pga matsvårigheter eller tillfälliga kostförändringar krävs intyg utfärdat från hälso- och sjukvårdspersonal, t.ex. läkare eller dietist. Intyget kan även vara en journalutskrift från 1177, som styrker behovet av specialkost.

Vegetariskt på menyn varje dag i skolan

Varje dag serveras två måltidsalternativ i skolan, varav minst ett vegetariskt* alternativ. Det innebär att den som vill äta vegetariskt i skolan inte behöver beställa detta i e-tjänsten. Barn i förskola behöver däremot beställa vegetarisk mat i e-tjänsten. På förskolorna serveras enbart en maträtt per dag.

*Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att maten kan innehålla mjölk och ägg.

Information om nötter, jordnötter, sesamfrön och mandel

Nackas kommuns förskolor och skolors kök använder inte jordnötter, nötter, sesamfrö eller mandel, men vissa livsmedel som serveras till normalkosten kan innehålla spår av nötter och därför är det av yttersta vikt att anmäla allergi mot just nötter och jordnötter.

Information om laktosintolerans hos barn under fem år

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos. Tillståndet är ofarligt men kan vara obehagligt. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos barn under fem år. Om ett barn har problem med magen är det därför troligare att det beror på något annat än laktosintolerans. Om misstanke finns att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos. Det som misstänks vara laktosintolerans kan vara en mjölksproteinallergi eller ha annan medicinsk orsak t.ex. en obehandlad glutenintolerans. ​

Här kan du läsa mer om laktosintolerans: https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/allergier-och-overkanslighet/laktosintolerans/

Viktigt att anmäla frånvaro

Vid sjukdom eller ledighet, meddela skolan/förskolan före kl. 8 eller så tidigt som möjligt för att undvika att specialkost tillagas och slängs.

Mellanrum.PNG

Ansökan om specialkost och anpassad måltid

Ansökan om specialkost och anpassad måltid görs av vårdnadshavare eller god man.

Ansök om specialkost

Mellanrum.PNG

Foto: Sofia Good.

Sidan uppdaterades: