Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Nackaelever avslöjade Årets barnrättshjälte på presskonferens

Varje år får barn runt om hela världen rösta fram Årets barnrättshjälte, en person som kämpar för barns rättigheter. Vem som blir årets hjälte avslöjas sedan samtidigt på barnledda presskonferenser i hela Sverige och världen.

Det var ivriga och lite nervösa femteklassare som gjorde sig redo för presskonferensen. Sågtorpskolan är en av 69 000 skolor i världen som deltar i Word's Children's Prize programmet, världens största utbildning för barn om allas lika värde, rättigheter och demokrati.

Från vänster: Ruben Runesson, Nicoline Martin, Kajsa Eklöv och Anya Schedvin, som alla går i femte klass på Sågtorpskolan, deltog i presskonferensen.

Under utbildningen studerar eleverna bland annat kandidaternas arbeten och i slutet hålls en omröstning. När alla rösterna är räknade håller skolorna sedan samtidigt presskonferenser och avslöjar vem det är som blivit Årets barnrättshjälte.

Bild från presskonferensen.

Många lärdomar

Eleverna tycker att det har varit mycket givande att delta i programmet.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om hur andra länder har det och hur kandidaterna Manuel, Rosi och Molly verkligen har hjälpt till med sitt arbete, säger Kajsa Eklöv.

– Också att det är viktigt att barns rättigheter inte blir kränkta och att man respekterar varandra, fyller Nicoline Martin in.

Ordnade med valdag

För att lära sig om hur demokrati fungerar i praktiken så fixade Sågtorpskolan en valdag den 7 april. Det var sexorna som ordnade med valet och fyrorna, femmorna och sexorna fick vara med och rösta. Röstningen skedde i valbås, med valsedel, valurna och utsedd valförrättare, för att det skulle bli så likt en nationell folkomröstning som möjligt.

Årets barnrättshjälte

Tre kandidater var nominerade till Årets barnrättshjälte. På Sågtorpskolan fick Molly Melching, som arbetar mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och tvångstympning, de flesta av elevernas röster. Men det var jämnt mellan henne och Manuel Rodriquez, som kämpar för barn med funktionsvarianter. Slutgiltligen fick han flest röster av alla barn i alla deltagande länder och var den som fick ta emot World's Children's Prize på Gripsholms slott i Mariefred.

– Jag gillar Molly för att hon länge har kämpat för flickors rättigheter. Hennes arbete är underbart, säger Anya Schedvin.

– För mig spelar det mindre roll vem som fick flest röster. Jag tycker alla gör ett fantastiskt jobb, säger Ruben Runesson.

Mer om World's Children's Prize och info om alla kandidater kan du hitta här.

Sidan uppdaterades: