Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Programvara dyrare när Microsoft höjer priset

Priset för våra Microsoftlicenser höjs med 20 procent.

Digitaliseringsenheten har ett nytt treårsavtal som avser alla Microsoftlicenser inklusive Office365-licenser. Avtalet omfattar däremot inte licenser för skolpersonal och elever då dessa licenser ingår i ett separat skolavtal.

Prishöjning med 20 procent

Det senaste året har Microsoft höjt priserna kraftigt, de anger valutajustering och ny funktionalitet som skäl. Prishöjningen, som initialt låg på 40 procent, har genom ett upphandlat avtal nu landat på 20 procent för Nacka. Det nya högre priset gäller från juni 2019 och kommer på junifakturan från digitaliseringsenheten.

Kommuner agerar gemensamt

Prishöjningen gör att Nacka, precis som många andra kommuner, tvingats se över sina behov och gjort vissa förändringar i valet av licenser*. Många kommuner i Storstockholmstår inför samma drastiska prishöjning och har därför beslutat att agera gemensamt: dels genom att se över möjligheten att upphandla Microsoft-licenser tillsammans, dels genom att förhandla med Microsoft.

Nacka kommer att kunna tillgodogöra sig ett eventuellt resultat av den gemensamma aktionen längre fram. Kommunens avtal gick ut i april och behövde då förnyas omgående för att programvaran inte skulle upphöra att fungera.

Frågor?

Kontakta Brita Molavi Rösblad, digitaliseringsenheten, tfn 08-718 94 73.


*Nya avtalet: vilka förändringar av licensformer har gjorts?

Hyresavtal - löper månadsvis

Bland annat har Officelicenser för delad dator, Ipads och mobiltelefoni samlats i ett hyresavtal. Det innebär att vi kan vara flexibla och ändra antalet licenser på månadsbasis. På så sätt undviker vi att betala för licenser som vi inte använder då vi med kort varsel kan göra förändringar, säga upp eller lägga till licenser. Licensen omfattar bland annat säsongsarbetare och semestervikarier.

Vi har även valt att byta till en billigare licensform för en del av användarna. Det innebär mindre funktionalitet, till exempel mindre lagringsutrymme, men fullt tillräcklig kapacitet för att man ska kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

Enterpriseavtal - löper årsvis

Licenser för kontorsanställda med egen dator har samma licensform som tidigare: ett Enterpriseavtal som löper per år eftersom licenserna inte förändras så mycket.

Sidan uppdaterades: