Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Engagemang och delaktighet för en bra arbetsmiljö

Lina Johansson är verksamhetschef på Omsorg och assistans inom Välfärd samhällsservice. Lina fick tillsammans med sina medarbetare Arbetsmiljö- och hälsoutmärkelsen i år. På enheten arbetar de bland annat med att skapa en vi-känsla.

- Jobbet som assistent är till största delen ett ensamarbete, därför är det viktigt att skapa gemenskap. Vi jobbar med arbetsmiljön genom till exempel tvärgruppsarbeten där vi har olika teman, ett exempel är ”Vad är arbetsglädje?”.

Genom tvärgruppsarbetena har det också kommit fram att det finns ett intresse för gemensamma aktiviteter kring hälsa. Det har gjort att de planerat in lättare friskvårdsaktiviteter, som till exempel en träff på Hellasgården för promenad.

De arbetar också mycket med resultaten från medarbetarundersökningen. Dessutom ordnar de aktiviteter utanför arbetet.

- Det kan vara en gemensam filmkväll, fika eller fest med mat från världens alla hörn.

Lustfyllt, roligt och levande arbetsmiljöarbete

Arbetsplatsträffarna är ett uppskattat forum på Omsorg och assistans. Lina säger att det beror på att alla medarbetare får ta plats på träffarna.

- Vi ser till att alla är involverade så att det inte är vi chefer som håller i mötena. Sedan arbetar vi med frågor som medarbetarna tycker är viktiga, det ger ett större engagemang.

Den låga sjukfrånvaron och personalomsättningen förklarar Lina genom att de möter medarbetarna där de vill bli bemötta.

- Vi tror att trivseln ligger i kunderna, friheten i arbetet, arbetsglädjen och stolthet i det uppdrag vi har. Sedan är engagemang och delaktighet framgångsfaktorer för en bra arbetsmiljö. Första steget är att alla måste förstå att vi är varandras arbetsmiljö, sedan tror jag på att göra arbetsmiljöarbetet lustfyllt, roligt och låta det få ta tid på möten.

Dessutom finns det en acceptans på arbetsplatsen för att alla är olika, och ska få vara det.

- Det är våra olikheter som gör oss till en fantastisk arbetsgrupp och en bra arbetsplats.

Sidan uppdaterades: