Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Hälsan i centrum på Vilans förskola

Den 14 februari delades Hälso- och arbetsmiljöutmärkelserna ut. En av de verksamheter som fick ta emot utmärkelsen är Vilans förskola i Finnboda hamn.

Susann Solanki är förskollärare och har en roll som arbetsledare och hälsoinspiratör på Vilans förskola. Hon har skapat ett hälsorum på förskolan där medarbetarna får möjlighet att varva ner i en skön stol eller utföra rörelser på yogamattor. Det är ett lugnt rum där hälsa och hållbarhet är ledord.

- Dessutom har pedagogerna kommit på ett enkelt sätt att byta kläder och böcker med varandra, som det också finns möjlighet till i hälsorummet, för en hållbar miljö och ekonomi.

Hälsokafé – för tid till eftertanke

I hälsorummet har medarbetarna också startat ett hälsokafé där de träffas ungefär var fjärde vecka för att reflektera över hur de kan skapa ett hälsosamt arbetsliv.

- Det är hjälp till självhjälp kan man säga. Det är så lätt att vardagen rullar på och att vi glömmer att slappna av och ge sig själva möjlighet till eftertanke. Men om vi ger oss tid till det är det lättare att se vad vi kan göra för ett hälsosammare arbetsliv. Det i sin tur skapar ett bättre mående på hela arbetsplatsen.

Hälsosamma tillsammans på en trygg arbetsplats

För att skapa en bra arbetsmiljö tycker Susann att det är viktigt att arbetsplatsen känns trygg.

- När vi frågade våra medarbetare vad som skapar otrygghet så är det när en kollega inte är på jobbet. Det gjorde att vi började vikariera för varandra i stället för att ta in vikarier. Det visade sig vara en stor hälsovinst eftersom frånvaron minskade och personalen mådde bättre.

Susanns bästa tips för att skapa en bra arbetsmiljö är att visa för medarbetarna att det är viktigt att alla ska må bra.

- Att vi hela tiden kommunicerar att vi är en arbetsplats där vi tar väl hand om varandra och bryr oss om, och att vi är hälsosamma tillsammans.

Här kan du läsa mer om Hälso- och arbetsmiljöutmärkelserna.

Sidan uppdaterades: