Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Från lärare till ledare med Ledarskapsakademin

Carl Emanuelsson är lärare på Nacka gymnasium och en av deltagarna i årets Ledarskapsakademi. Akademin är en förberedande utbildning för medarbetare i Nacka kommun som är intresserad av att utvecklas till teamledare, gruppledare, projektledare, utvecklingsledare eller chef. Den 7 december avslutades utbildningen med diplomutdelning under chefsdagen i Lavalhallen.

Carl Emanuelsson har länge varit intresserad av skolutveckling och han har under de senaste åren blivit mer intresserad av rektorsrollen i skolan.

- Jag har gått Skolverkets förberedande rektorsutbildning och kände att Ledarskapsakademin var nästa naturliga steg. Jag har flera kollegor som gått utbildningen och varit nöjda. Det är jag också! Den har till och med varit bättre än vad jag förväntat mig.

Reflektioner från Ledarskapsakademin

Under utbildningen har Carl fyllt en anteckningsbok med klokheter och insikter om ledarskap.

- En insikt som stannat är hur viktigt det är för en ledare att klargöra och påverka verksamheten, samt förståelsen för att chefsrollen är ett yrke i sig. En fras som har stannat hos mig är att ”svåra samtal är viktiga samtal”.

Carl har fått större inblick i ledarskapets komplexitet och värdefulla tips på hur man som chef kan göra i olika situationer.

- Ledarskapsakademin har gjort att jag är ännu mer intresserad av att pröva rollen som ledare och chef. Som lärare har jag lång erfarenhet av att just klargöra och påverka, men ledarskapsutbildningen har fått mig att inse att man inte kan vara nog tydlig i undervisningen också.

Mod att ta steget mot ledarrollen

En utmaning under utbildningen har varit att komma fram till om han vill, kan och vågar ta rollen som ledare.

- Mycket av fokuset har varit att belysa sitt inre ledarskap och de värderingar som styr oss. Det gör att man inte bara utvecklas i sitt ledarskap, utan också som människa och man får ställa in sin inre kompass och utmanas i tankar och handling.

Nu känner Carl att han vill ta steget och bli skolledare. Han är övertygad om att akademin har förberett honom för ett sådant uppdrag.

- Jag vet att jag kommer vara en bättre, tryggare och effektivare ledare oavsett i vilket verksamhet jag hamnar. Det är det som är bra med utbildningen, den är bred och tar ett helhetsgrepp kring ledarskapet och din roll som chef.

Avslutningsvis vill Carl rekommendera alla som är nyfikna på ledarskap att söka till Ledarskapsakademin.

- Det är inte bara en mycket bra utbildning utan också en möjlighet att få nya kollegor att bygga ett nätverk med och få växa tillsammans med andra. Det är en unik möjlighet som Nacka kommun verkligen satsar på.

Här kan du läsa mer om Ledarskapsakademin.

Sidan uppdaterades: