Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Nacka kommuns anställda minskade utsläppen

Innan sommaren fick medarbetare i Nacka kommun en möjlighet att svara på en resvaneundersökning. Undersökningen visade att koldioxidutsläppen som orsakas av resor till och från jobbet av anställda vid Nacka kommun har sjunkit med 22 procent sedan den senaste mätningen 2013. Det finns även utrymme för ytterligare sänkningar ifall fler som bor nära sin arbetsplats tar cykeln i stället för bilen, enligt undersökningsföretaget CERO.

Det finns många anledningar till de minskade utsläppen. De som identifierats är dels att andelen medarbetare som reser fem dagar i veckan med bil till arbetet har minskat, dels att andelen elbilar och laddhybrider har ökat. 23 procent av bilisterna vid Nacka kommun reser med elbil eller laddhybrid. En annan anledning är att tjänsteresor inte lika ofta utförs med privat bil, vilket minskar behovet av att ta bilen till arbetet.

Utrymme för ytterligare sänkningar

Sedan den förra mätningen 2013 har anställda vid Nacka kommun minskat sina utsläpp från arbetspendling med 22 procent vilket bidragit till att de totala utsläppen per capita har minskat med 7 procent. Vid uppföljningsmätningen 2023 inkluderades kommunens bolag, till skillnad från förra mätningen, då endast kommunorganisationen mättes.

Cirka 38 procent av bilisterna som reser alla dagar i veckan har under tio kilometer till arbetet, vilket gör att här finns god chans att öka andelen som cyklar.

Nacka kommun arbetar för att minska de korta bilresorna

Det finns flera initiativ för att minska de kommunanställdas kortare pendlingsresor med bil. I ett samarbete med Ecochange kan tillsvidareanställda hyra en kvalitetscykel till ett bra pris. Förmånscykeln ska uppmuntra till fler cykelresor och på så sätt vara bra för både miljön och för hälsan. Läs mer om förmånscykel här.

Nacka kommun erbjuder även anställda att köpa SL-kort med nettolöneavdrag för att få fler att lämna bilen hemma och jobbpendla med kommunaltrafiken. Läs mer om SL-kortet här.

Nacka kommun har även bilpool och cykelpool för tjänsteresor. Läs mer om bil- och cykelpoolen här.

Beställ rapporten eller analys för din arbetsplats

Vill du ta del av rapporten om resvaneundersökningen i sin helhet eller vill du ha en särredovisad analys för just din arbetsplats eller enhet? Då kan enhetschefen skicka e-post till miljöenheten@nacka.se för vidare information.

CERO

CERO; Climate and Economic Research in Organizations är ett koncept utvecklat för att hjälpa organisationer att hitta ekonomiskt hållbara strategier att nå uppsatta klimatmål för resor. Medarbetarnas resbeteende och acceptans för alternativa åtgärder analyseras och modelleras för att nå maximalt stöd i organisationen. Läs mer om CERO på deras hemsida.

Sidan uppdaterades: