Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Om din LTA-anläggning

Här hittar du grundläggande information om din LTA-anläggning och hur larm ska installeras.

Så här fungerar din LTA-anläggning

LTA-anläggningen är en liten pumpstation med en tank, en pump och en apparatlåda för pumpens styrning. Spillvattnet från huset rinner först ner till LTA-pumpen på fastigheten, därefter pumpas det vidare till det kommunala avloppssystemet.

Vid strömavbrott: Kom ihåg att LTA-pumpen inte transporterar spillvatten från hushållet när strömtillförsel saknas.

illustration person LTA-brunn och hus
Bilden ovanför: Illustration av storleksförhållandet mellan en person och den djupa brunnen där LTA-pumpen är placerad.

Vilken typ av LTA-pump har du?

Om du kontaktar Nacka vatten och avfall angående din LTA-pump kan vi behöva veta vilken typ av pump du har på din fastighet. I Nacka används två olika varianter av LTA-pumpar. Den ena är av fabrikat Flygt, och den andra av fabrikat SKT.

Systemet från Flygt har ett tungt lock i cement/betong, medan SKT har grönt lock som ser ut som på bilden nedan (vissa varianter av SKT har ett gulaktigt lock av glasfiber).

SKT brunnslock LTA-pump

Alla bostadsbyggnader ska vara utrustade med larmenhet

Din LTA-anläggning behöver vara utrustad med larm. När larmet ljuder fungerar inte LTA-anläggningen som den ska. Då behöver du själv kontrollera anläggningen och vid behov kontakta Nacka vatten och avfall för eventuella åtgärder.

Larmenhet ska finnas i alla byggnader som används som bostad och är anslutna till fastighetens avlopp. Det betyder att larmenhet exempelvis ska finnas i attefallshuset eller annan komplementbostadsbyggnad med avlopp anslutet. På så sätt är du säker på att någon i hushållet hör när LTA-pumpen larmar.

I ett flerbostadshus ska larmenhet finnas i varje bostad, alternativt att anläggningen är försedd med en magnetventil som stoppar vattentillförsel vid larm.

illustration larm LTA
Bilden ovan: Samtliga bostadsbyggnader som har avlopp anslutet ska vara utrustade med larmenhet. I ett flerbostadshus ska larmenhet finnas i varje bostad.

Placera larmet så att det hörs

Larmenheten ska sitta där du tydligt hör att det larmar. Placera larmenheten på väggen i antingen hall, vardagsrum eller kök. Utrymmet/rummet för placeringen ska vara beläget på markplan.

Läs mer: Om larmet går

Fastighetsägaren ansvarar för att LTA-anläggningen hanteras på rätt sätt

Som fastighetsägare har du ett stort ansvar för LTA-anläggningen. Du behöver ha koll på att pumpen fungerar normalt och följa råden för hantering och skötsel. LTA-pumpen ska vara åtkomlig för service och dessutom skyddad mot kyla för att inte riskera frysning.

Nacka vatten och avfall ansvarar för service och reparationer av LTA-pumpen, vilket är kostnadsfritt så länge fastighetsägaren har följt anvisningarna för hantering och skötsel.

Läs mer: Fastighetsägarens ansvar för LTA-anläggnignen

Sidan uppdaterades: