Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Så tar du hand om din LTA-pump

För att ge din LTA-anläggning längre livslängd och undvika att onödiga problem uppstår med pumpen ansvarar du som fastighetsägare för att efterleva våra råd för hantering och skötsel.

Testa pumpen

Provkör LTA-pumpen minst en gång per år för att se till att den fungerar som den ska. Lyssna så att allt låter normalt och att inget konstigt buller hörs.

  • SKT: De flesta SKT-pumpar har en testknapp under locket till LTA-brunnen.
  • Flygt: Se till att vipporna är rena och fria från beläggningar. Vänd varje vippa upp och ner eller på sidan för att starta pumpen (se bild av vippor nedan).

illustration av vippor i brunn
Bilden ovan: Vipporna ser ut som flöten som hänger ner i LTA-brunnen. LTA-pumpens larm går om en vippa lägger sig ner eller hamnar upp och ner.

Är du osäker på din pump fungerar som den ska?

Om du är osäker på om din pump fungerar som den ska eller om den låter konstigt rekommenderar vi att du kontaktar oss för rådgivning under våra ordinarie öppettider. Om ett fel upptäcks i god tid hinner vi hjälpa dig att åtgärda det innan pumpen går sönder. Då slipper både du och våra tekniker större problem som kan uppstå.

Kontrollera inför vintern

Inför vintern behöver du kontrollera att värmekablarna till din LTA-anläggning är påslagna. Har du en LTA-pump med ett grönt lock behöver du placera en frostvakt när du är bortrest på vintern. Låt elförsörjningen till din LTA-anläggning vara på under vintern även om du inte vistas på fastigheten, annars riskerar avloppsledningar att frysa. Läs mer om hur du skyddar din anläggning i kylan.

Se till att LTA-pumpen är åtkomlig

Bygg inte över brunnen där din LTA-pump är belägen. Om det uppstår problem som behöver åtgärdas av tekniker behöver vi kunna komma fram till den, helst med bil. Teknikern ska kunna stå upprätt och arbeta vid brunnen.

Arbetsutrymmet behöver vara fritt 1 meter runtom brunnen. Om det blir nödvändigt att laga din pump behöver du ta bort växtlighet, flytta undan eventuella hinder och vid behov skotta bort snö runt och fram till anläggningen innan en servicetekniker kommer.

Släpp inte ut skräp i avloppet

För att din LTA-pump ska må bra och fungera normalt är det viktigt att du undviker att släppa ut saker i hushållsspillvattnet som kan skada pumpen eller försämra dess funktion. Genom att följa skötselråden nedan förebygger du problem som annars kan uppstå med din LTA-anläggning, samtidigt som du bidrar till ett mer välfungerade ledningsnät för alla.

Det är mycket som inte hör hemma i spillvattnet

LTA-pumpen och avloppsledningarna kan skadas ifall spillvattnet innehåller saker som inte hör hemma där. I toaletten ska enbart kiss, bajs och toalettpapper spolas ner. Häll inte ut matlagningsfett eller kemikalier i slasken. Tänk även på att sand och jord i spillvattnet sliter på pumpen och kan orsaka stopp.

Fett skapar stora problem i din egen VA-anläggning och i resten av ledningsnätet. Läs mer om fett från hushåll.

Gör så här

Här följer några enkla tips som förebygger problem med LTA-pumpen.

Toaletten

illustration toalett

  • Spola endast ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Kom ihåg att annat papper än toalettpapper inte löses upp i vatten och därför kan orsaka skador på LTA-pumpen och stopp i ledningarna. Spola inte ner torra/våta servetter eller hushållspapper.
  • Använd en papperskorg inne på toaletten där du kan slänga hygienartiklar och annat skräp, som exempelvis bomullspinnar, våtservetter och tandtråd.
  • Kontrollera att du inte har läckage eller att toaletten står och rinner. Vid strömavbrott pumpas inget spillvatten bort.

Köket

illustration gryta och slev

  • Torka ur stekpanna och kastruller från fett med papper innan du diskar. Lägg pappret bland matavfallet.
  • Häll större mängder överblivet matfett i en petflaska och lämna till kretsloppscentralen.
  • Tänk på att även fett och matrester från diskmaskinen leds vidare till LTA-brunnen.

Tvätt, kemikalier och läkemedel

illustration kemikalier

  • Använd gärna små doser pulvertvättmedel eller en flytande variant. Överdosering av tvättmedel sliter på LTA-pumpen och kan orsaka larm.
  • Spola aldrig ner läkemedel i avloppet. Lämna alltid in läkemedel till apoteket.
  • Överbliven färg eller andra kemikalier lämnar du in till miljöstationen på en av Nackas kretsloppscentraler.

Läs och ladda ner

miniatyr LTA-broschyr (PDF-dokument, 81 kB)

Sidan uppdaterades: