Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Samarbete ger resultat

Arbetsmarknadsdirektör Malin Westerback summerar årets första sex månader och konstaterar att nya samarbeten och smarta lösningar är viktigt för att skapa en lyckad etableringsprocess.

Under första halvåret 2017 har 156 nyanlända Nackabor flyttat till Nacka, varav de flesta är barnfamiljer. Tillsammans med kommunens anordnare har vi erbjudit en första bostad, förskola och skola, samhällsorientering, studier i svenska språket och vägledning till utbildning och jobb. Privatpersoner och föreningar har på ett fantastiskt sätt introducerat och hjälpt till med praktiska saker vid inflyttning. Vi hoppas att de alla ska trivas i Nacka och uppfylla sina drömmar här.

Nya och vassare rutiner

Vi har under våren haft flera samarbetsmöten med Värmdö kommun och Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö för att utveckla och vässa rutiner, processer och metoder för en mer effektiv etableringsprocess. Genom att slå ihop kommunens och Arbetsförmedlingens verktygslådor och korta ledtiderna kan vi jobba smartare och öka möjligheten att nyanlända kommer snabbt i jobb.

Meeting Point Nacka

Nu öppnar Meeting Point Nacka - en ny mötesplats i Orminge med fokus på jobb och inkludering. Här kan ung, gammal, nyanländ eller etablerad svensk mötas för att få nya kontakter, kunskap och inspiration med målet om en god hälsa, berikande fritid och egen försörjning. Verksamheten kommer samarbeta med Boo Folkets hus och andra samhällsaktörer. Aktiviteter kommer att annonseras på webben och Facebook-sidan Meeting Point Nacka.

Ökad tillgänglighet

Integration och inkludering skapar mycket engagemang. Vi vill öka vår delaktighet och finnas på plats på olika håll i Nacka för att informera och kunna svara på frågor. I början av juni deltog vi i Ormingekarnevalen och den 6 juni fanns vi på plats utanför stadshuset i samband med firandet av att vi blir 100.000 Nackabor. Har du förslag på sammanhang eller platser där vi kan delta? Hör av dig till integration@nacka.se.

Jag ser fram emot fortsatta samarbeten med våra jobb- och utbildningsexperter, Arbetsförmedlingen och näringslivet för att utveckla möjligheterna till snabbt jobb för nyanlända. Jag är också glad över att vi kan fortsätta erbjuda rådgivning, inspiration och nätverk för dem som vill starta företag genom Entreprenörshubben. Verksamheten som har drivits som en pilot går nu över till ordinarie verksamhet efter sommaren.

Till sist vill jag tacka alla som är delaktiga i mottagandet och etableringen av nyanlända Nackabor och ensamkommande ungdomar på olika sätt. Det är fantastiskt att se det stora engagemanget i de här viktiga frågorna.

Glad sommar!

Malin Westerback

Sidan uppdaterades: