Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nya kompisar på Nacka Gymnasium

Det blev flera nya möten när Kompis Sverige ordnade workshop med ungdomar på Nacka gymnasium. ”Det var kul och man träffade vänner man kanske annars inte skulle träffat” säger en av eleverna som deltog i workshopen.

Flera nyanlända Nackabor och ensamkommande barn och ungdomar har flyttat till Nacka under de senaste åren. Att lära känna en etablerad svensk är ett bra sätt att komma in i samhället.

Föreningen Kompis Sverige samarbetar med Nacka kommun och matchar kompisar utifrån intressen och familjesituation. Kompisparen träffas en gång i månaden och får tillgång till olika kultur- och fritidsaktiviteter i Stockholmsområdet, alltid gratis och frivilligt.

– Kompisrelationerna ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar, säger Elsa Carlberg, projektledare på Kompis Sverige.

Satsning på unga

Förutom att matcha vuxna har Kompis Sverige nyligen startat upp en verksamhet som vänder sig till ungdomar. Nyanlända och ensamkommande ungdomar blir lätt lite isolerade och vill gärna ha svenska kompisar. Kompis Sverige har besökt flera olika gymnasier i Nacka för att träffa elever, prata om inkludering och presentera kompiskonceptet. Under 2017 har Kompis Sverige matchat 17 kompispar mellan 15 och 21 år i Nacka.

Det är både killar och tjejer som bor i olika delar av kommunen. Kompis Sverige ordnar aktiviteter som till exempel besök på Microsoft, fotboll, animeringsworkshop, bowling, badminton, kanotpaddling och biobesök.

Workshop skapar möten

I september genomförde Kompis Sverige en workshop på Nacka Gymnasium, en ny metod för att skapa möten mellan ungdomar som vanligtvis inte umgås med varandra. Sammanlagt deltog 80 elever. Hälften var etablerade svenska ungdomar och hälften var nyanlända och ensamkommande ungdomar.

Från att först varit lite blyga inför varandra öppnade samarbetsövningar upp för nya kontakter, samtal och många skratt. Favoriten var "speed dating", en övning där man under två minuter pratar med en ny kompis. I en annan gruppövning fick eleverna berätta för varandra om sina intressen. Intressena skulle sedan illustreras och presenteras för de andra grupperna.

Positiva omdömen

Ulrika Edorsdotter är lärare på Nacka gymnasium och har tillsammans med sina kolleger varit engagerad i workshopen.

– Syftet är att våra svenska etablerade ungdomar och nyanlända ungdomar i skolan möts och att skolan blir mer inkluderande. Vi hoppas på att få en ökad kommunikation och öppenhet, säger Ulrika.

En utvärdering från workshopen visar att majoriteten uppskattade workshopen och att behållningen framför allt var att lära känna en ny person. Några av elevernas omdömen var:

"Det är kul, frivilligt, och alla känner sig inkluderade och man träffar vänner man kanske annars inte skulle träffat. KUL DAG! Bra upplägg."

"Bra sätt att "krossa isen" mellan olika klassar och människor och få ett tillfälle att prata med varandra."

Vill du lära känna en ny person?

Är du nyfiken på en person som har en annan bakgrund än du? Vill du träffa någon att göra roliga saker med? Hör av dig till Kompis Sverige på Facebook eller via deras webbsida.

Kompis Sverige

Jag vill dela min vänskap

Sidan uppdaterades: