Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

”Om man har mål så går det bra. Det är bara att kämpa.”

Lya, Amir och Farid. Tre ungdomar med olika bakgrund, från olika delar av världen, men med ett gemensamt: De har äntligen hittat hem och kunnat börja fokusera på sina studier.

Lya har redan klarat av språkintroduktionsprogrammet på Nacka gymnasium och nu pluggar hon för att bli undersköterska. Framtiden är utstakad för denna målmedvetna unga kvinna, som föddes i Mendefera i Eritrea för 19 år sedan:

– När jag är klar med den här utbildningen vill jag fortsätta studera till sjuksköterska. Det ville jag redan när jag bodde i Eritrea, berättar Lya. Att hon ska nå dit är hon helt säker på:

– Om man har mål så går det bra. Det är bara att kämpa.

Flydde genom Europa

Vägen till Nacka, där Lya nu har bott i två och ett halvt år, var lång och inte utan svårigheter. Hon flydde tillsammans med en grupp vänner genom Europa. Några kom till Sverige, andra hamnade i Tyskland och Schweiz.

– Det var en jobbig resa men jag är glad över att vara i Sverige. Det är jättefint och det går bra att leva här. Vi har frihet i Sverige, säger hon och ler.

Varje ensamkommande ungdom som flyttar till Nacka får stöd av kommunen i form av bostad fram till den dag de fyller 21, en plats på gymnasiet och en god man. En socialsekreterare utreder varje ungdoms behov och egna förmågor.

”Alla ska få de bästa förutsättningarna”

– Varje barn ska, under den tid de bor i Nacka, få de bästa förutsättningarna för sin utveckling och för att i möjligaste mån kunna leva ett gott och självständigt liv, säger Pia Stark, enhetschef för etableringsenheten på Nacka kommun, som ansvarar för mottagande av ensamkommande barn och unga.

Eftersom ungdomarna inte har sina föräldrar i landet tilldelas alla barn under 18 år en god man eller en särskilt förordnad vårdnadshavare som ska stötta dem i olika myndighetskontakter och också finns med när kommunens insatser planeras.

– Allt arbete ska utgå från att barnets bästa alltid ska komma i första rummet, säger Pia Stark.

Fler självständiga boendeformer

En viktig del av framtidsplanen som kommunen tar fram för varje ungdom tillsammans med ungdomen och den gode mannen är hitta en lämplig väg till en framtida egen bostad. I Nacka finns sedan en tid tillbaka flera olika alternativ utifrån varje ungdoms behov och mognad – från familjehem och HVB-hem till mer självständiga boendeformer som stödboende och träningslägenhet. Kommunen stöttar med en bostad fram tills att man fyller 21, därefter måste var och en hitta en egen bostad.

Lya bodde på ett HVB-hem den första tiden, men fick så småningom flytta till en lägenhet tillsammans med en kompis. Nu bor hon ensam i en lägenhet i Fisksätra.

– Det var bra att bo på ett HVB-boende i början men när man blir äldre vill man bo själv. Man kan bestämma mer nu, säger Lya.

Hon berättar att hon mest brukar umgås med fem andra tjejer som också kommer från Eritrea, men att hon också har lärt känna några svenska tjejer som hon först träffade på Fisksätra Folkets hus:

– Nu ses vi en gång i veckan. Vi har bland annat gått på bio och bakat tillsammans.

Amir och Farid trivs i skolan

Det finns fyra gymnasier i Nacka som erbjuder språkintroduktionsprogrammet, som ofta är vägen in i det svenska skolsystemet för nyanlända ungdomar. Amir och Farid går på Nacka gymnasium. De har haft en intensiv avslutning på höstterminen, med tre nationella prov och tre kompletterande prov på bara några dagar. Men de trivs bra i skolan. Amir är mest intresserad av SO-ämnena och har högtflygande planer för framtiden: Han vill gärna bli pilot i framtiden, eller också vill han satsa på att arbeta med kläder eller design.

Farid tänker sig en annan väg. Han vill bli rörmokare, för då finns det gott om jobb.

– Vi har Sveriges bästa lärare. Ingrid heter hon, säger Farid, och berättar att han tycker bäst om matematik och svenska.

Både Farid och Amir kommer från Afghanistan, men är uppvuxna i Iran. De kom till Sverige för cirka två år sedan, samtidigt som många andra med liknande öden. Farid bor på Lukasgården i Nacka kvarn. Amir har flyttat runt en del och har bland annat bott på HVB-hem på flera platser i Nacka och Stockholm. Alla flyttar gjorde det svårt att fokusera på studierna, men nu har Amir landat, i en träningslägenhet i Finnboda som han delar med sin bror.

Delar gärna med sig av sina erfarenheter

Under 2017 har Amir medverkat i en film, Vi finns inte på jorden, som bland annat visats på Fisksätra Folkets hus, och som även kan ses som skolbio på Kulturhuset Dieselverkstaden. Filmen handlar om hur tufft det kan vara att komma ensam till ett nytt land, att ha familjen kvar i sitt gamla hemland och osäkerheten om man ska få stanna.

– Sedan jag kom till Sverige har jag fått många frågor. Hur det var innan jag kom till Sverige, hur det kändes när jag fick uppehållstillstånd och vad jag vill göra i framtiden. Men det känns bra att berätta, säger Amir.

Sidan uppdaterades: