Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Tyresövägen - anmälan av verksamhet (NCC)

NCC planerar att starta en verksamhet för sortering och mellanlagring av bygg- och rivningsavfall. Verksamheten är anmälningspliktig enligt miljöbalken och har prövats av miljö- och stadsbyggnadsnämnden och Länsstyrelsen. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen.


Platsen ligger inom Nacka kommun, alldeles söder om Tyresövägen. Marken ägs av Stockholms stad.

Vad händer nu och i nästa steg?

  • Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade den 17 februari 2016 om försiktighetsmått för att NCC ska kunna bedriva den anmälda verksamheten.
    Nämndens beslut, § 49
    Tjänsteskrivelse
  • Miljö- och stadsbyggnadsnämndens beslut överklagades av många närboende. Länsstyrelsens beslut innebar att överklagandena avvisades eller avslogs. Därefter har Mark- och miljödomstolen avslagit nya överklaganden från några privatpersoner och Tyresö kommun (dom M 3497-16, 9 december 2016). Den 17 mars 2017 meddelade Mark- och miljööverdomstolen att den inte ger prövningstillstånd. Det innebär att överprövningen är avslutad.
  • Eftersom verksamheten inte är tillståndspliktig kan den starta enligt de villkor som Nacka kommun har fastställt.

Två verksamheter kan bli aktuella i det avverkade området:

  • Nacka kommun arrenderar cirka 1 hektar av Stockholms stad, i nordost, för en planerad snötipp. Snötippen är inte någon miljöfarlig verksamhet som kräver prövning i förväg.
  • NCC arrenderar resten av området av Stockholms stad. Företaget har anmält till Nacka kommun att de vill ta emot, mellanlagra och lasta om bygg- och rivningsavfall på platsen. Miljöenheten i Nacka kommun har granskat anmälan.

Dokument som hör till anmälan

Sidan uppdaterades: