Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Restaurangboxen har landat!

Många visade upp glada miner när Restaurangboxen – ett tjusigt förpackat informationspaket som ska göra det lättare att göra rätt i frågor om alkohol – lanserades den 23 november. Kommunen hade bjudit in restauranger med serveringstillstånd att komma till Stadshuset för att hämta sitt exemplar.

Från Quality Nacka Hotel kom vd Camilla Sandström och säljchef Tina Käll. Camilla uppskattade bland annat exemplet på fullmakt, som behövs om någon annan än firmatecknaren ska kunna hantera serveringstillstånd.
-Det är jättefint att veta var den, och mycket annan information finns! Det kommer ny personal ofta, och då är det väldigt bra att kunna hänvisa till boxen.

Fin trycksak och webbinformation

Boxen innehåller informationsblad till restauranger med serveringstillstånd, uppdelat på åtta ämnesområden. På insidan sitter visitkort för Nackas båda alkoholhandläggare, Anna Sessler Pettersson och Anna-Karin Ryberg. Många avsnitt avslutas med uppmaningen ”Hör av dig till oss om du har frågor!”

Anna Sessler Pettersson tipsar Quality, som hör till de största i branschen i Nacka, om att skriva ut extra exemplar av vissa blad och sätta upp på anslagstavlor, som påminnelser till personalen om t.ex. vad som gäller för room-service och anmälan av serveringsansvariga. Informationsbladen finns också att hämta på webben, under adressen www.nacka.se/restaurangboxen

Anne Grethe Ommundsen driver ett betydligt mindre ställe, Solsidan Deli Asia. Hennes norska accent avslöjar snabbt var hon har sina rötter, och hon jämför kontakten med tillståndsmyndigheter här och i hemlandet.
-Där ska man inte vänta sig att bli inbjuden till något, eller någon vänlighet över huvud taget! Det är korthuggna ja eller nej.

Därför uppskattar hon attityden hon möter här, och gesten att få något snyggt från de tillsynsansvariga.

”Smart kommun”-projekt bakom satsningen

-Boxen har funnits som idé i många år, men först genom att vi kom med i ett av Nackas projekt för ”Smart kommun” har det gått att genomföra, säger Anna Sessler Pettersson. Då fick vi hjälp med att ta ett helhetsgrepp. Andra kom in för att lösa frågor om it, kommunikation, texter med mera, så Anna-Karin och jag behövde inte dra i alla trådar själva. Att det dessutom inte varit särskilt många nedslag i tillsynen i år har också frigjort tid.

-Tanken med boxen är att våra krögare ska känna sig uppskattade och ha lätt till informationen, fortsätter hon. Vi har även velat att tonen ska vara serviceminded och inte ”du måste” - vilket inte alltid är så lätt när man har en skyddslagstiftning som styr.

-Vi vill att krogarna snabbt och lätt ska förstå vad de måste göra - att anmäla, ansöka eller inget alls - och när det ska göras. Allt för att minska fel och tillsynsutredningar. En nyhet är att vi inte bara riktar oss till restaurangägarna, utan även försöker hjälpa dem att informera sin personal, för att de ska kunna mer och göra rätt. Vår inställning har från början varit att ju mer kunskaper krögarna har, desto bättre vill de sköta sig.

När alla företag nu snart har fyllig information samlad i sin box hoppas alkoholhandläggarna få mer tid för personliga möten med krögarna och till att ta hand om de nya restauranger som öppnar när Nacka växer. I deras uppdrag ingår också att bidra till kommunens drogförebyggande arbete.

Smart kommun-arbetet om serveringstillstånd har också lett till att e-tjänster för tillstånd och anmälningar har lanserats under året.

Socialnämnden, som har det politiska ansvaret för tillsynsarbetet står helt bakom inriktningen på information och service till restaurangerna. Nämndens ordförande Helene Skantze hörde också till de intresserade gästerna vid lanseringen.

Råsaft och veganmat

Tillställningen den 23 november var festlig, men givetvis alkoholfri. I drinkglasen fanns råsaftjuice eller mineralvatten. Som tilltugg fick gästerna smaka på en kryddig gryta och en ciabatta från en nystartad livsmedelsfirma i Lännersta. Båda rätterna var veganska.

De orangea boxarna matchades av ballonger och vita dukar.

I dagsläget finns det 87 näringsidkare i Nacka som kommer att få sin box från kommunen. Och ett lager finns i beredskap för nya företag som får serveringstillstånd.

Bilden: Några exempel ur innehållet.

Sidan uppdaterades: