Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Effektiviserat reparationsarbete av potthål – över 1 300 lagade i år

De skiftande temperaturerna under vintern har orsakat en ökning av potthål på vägarna i hela landet. Nacka kommun genomför en kontinuerlig insats för att reparera potthålen och förbättra säkerheten på gator och vägar. Med en ny asfaltsmaskin har arbetet effektiviserats och över 1 300 hål och vägskador har reparerats i år.

Potthål i vägar, som bildas vid snabba temperaturväxlingar då vatten i asfalt expanderar som is, utgör både en irritation och en trafikrisk. Därför är det en hög prioritet för kommunen att snabbt åtgärda dem och återställa den normala och höga nivån av trafiksäkerhet i kommunområdet.

Hittills under 2024 har det reparerats över 1 300 potthål i vägar runt om i kommunen, i jämförelse med totalt ungefär 250-300 stycken andra vintrar. Under året har 193 felanmälningar gjorts, vilket lett till 1 158 reparationer, då varje anmälan inneburit i snitt sex stycken lagade hål. Samtliga felanmälda hål är nu reparerade, men vi upptäcker och åtgärdar hela tiden fler.

– Att åtgärda potthål snabbt och effektivt sparar både pengar för framtida underhåll och minskar irritationen bland Nackaborna. Tack alla som hjälpt till att rapportera in potthål, vi gör det här tillsammans säger, säger Trafik- och naturnämndens ordförande Peter Zethraeus (M).

En ny asfaltsvagn, som nu testas för utvärdering, har effektiviserat arbetet och hålen repareras permanent direkt även i kallt väder, istället för provisoriskt i väntan på att utetemperaturen tillåter normal beläggningsasfaltering. Det har gett ekonomiska besparingar i drift- och underhållsarbetet för vägarna, men har också arbetsmiljömässiga fördelar, eftersom personalen inte behöver bära asfalten och laga hålen manuellt.

Felanmäl vägskadan för åtgärd

Kommunen genomför kontinuerligt egna vägbesiktningar för att identifiera och reparera eventuella skador på vägarna. Samtidigt uppmuntrar vi Nackaborna att felanmäla potthål de upptäcker, vilket underlättar vår kartläggning av vägskador. Det hjälper oss att effektivt följa upp genom att bedöma skadan på plats och vid behov utföra reparationer.

Felanmälan gör du via vår app Felanmälan – Nacka kommun:
För Android
För iPhone

Du kan också göra felanmälan via vår kartfunktion.

Sidan uppdaterades: