Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fina isar och plogade banor på sjöar i Nacka

Säsongens första ismätning visade på goda förutsättningar för att vara ute på sjöisarna i Nacka. Så snöra gärna på dig skridskorna eller ta dig ut med skidor på sjöarna, men kom ihåg att du alltid ska ha sällskap och rätt utrustning, för säkerhets skull.

Mellan 10 och 14 centimeter kärnis blev resultatet när Nackas sjöar mättes under onsdagen den 4 januari. Det är med andra ord goda förutsättningar för den som är sugen på lite skid- eller skridskoåkning ute på sjöarna just nu.

Ha alltid sällskap och rätt utrustning på isen

Isarna mäts varje vecka under vintern och resultatet är tänkt som en service till Nackaborna, så att man kan bedöma om det finns möjlighet att vara ute på isen. Men mätningen får inte uppfattas som en garanti för att det är ofarligt att ge sig ut på isen. Ha alltid sällskap och säkerhetsutrustning, som isdubbar och livlina, med dig.

Plogade banor på flera sjöar

För härliga och säkra skridskoturer plogar kommunen rundbanor på Bastusjön, Insjön, Långsjön och Ältasjön, så att du lättare kan ta dig fram. Banornas längd kommer att variera beroende på de olika sjöarnas förutsättningar. Det finns också planer på att ploga en bana på Myrsjön, vilket du kan läsa mer om i nästa israpport.

Ta det försiktigt på Sicklasjön

I både västra och östra änden av Sicklasjön, alltså både i den smala kanalen som ligger närmast gränsen mot Stockholm och i den delen där Sicklasjön övergår till Järlasjön finns underströmmar som gör isen tunnare. Därför bör du undvika dessa områden. Mätningar av isen görs endast på mitten av Sicklasjön, utanför Sickla strandbad.

Minst 10 centimeter kärnis på alla mätta sjöar

Varje sjö mäts på minst två platser. Nedan redovisas den lägsta uppmätta istjockleken på varje sjö vid mätningen den 4 januari 2024:

Bagarsjön 10 centimeter

Bastusjön 14 centimeter

Insjön 13 centimeter

Järlasjön 14 centimeter

Lundsjön–Dammsjön 10 centimeter

Långsjön 14 centimeter

Myrsjön 13 centimeter

Sicklasjön 13 centimeter

Ältasjön 14 centimeter

Här kan du följa ismätningarna vecka för vecka och även se på en karta var på varje sjö vi utför våra mätningar: nacka.se/israpport

Sidan uppdaterades: