Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

Dieselverkstadens historia

Från industrikultur till modernt kulturcentrum.

I samband med industrialiseringen i slutet av 1800-talet flyttade flera företag sina industrier till det som kom att bli Sickla industriområde. Ett av dessa företag var Wallenbergsföretaget AB Diesels Motorer. År 1906 fick dieselmotorn sitt stora genombrott och då byggdes den ursprungliga verkstaden till och ytterligare byggnader så att fabriksområdet växte. Dieselverkstaden var under lång tid produktionens centralpunkt och är idag, ur arkitektonisk synvinkel, den viktigaste byggnaden vid Marcusplatsen.

I monteringshallen sattes dieselmotorerna samman och de tunga lyften gjordes med traverser. Två av dessa är bevarade och kan ses i Dieselverkstadens entré och Stora scen.

1932 anlades en verkstadsgård med träd, gräsmattor och blomsterrabatter. Det blev en omtyckt rast- och samlingsplats för de anställda på Atlas Diesel. Idag heter parken Marcusplatsen.

I slutet av 1940-talet lades motortillverkningen ned och 1951 levererades den sista dieselmotorn till Slite på Gotland.

Våren 2001 påbörjades det fysiska arbetet med att iordningställa Dieselverkstaden som ett kulturcentrum. 2002 var det premiär för Dieselverkstaden som Nackas eget kulturhus.

Vill du lära dig mer om Nacka lokalhistoria? Besök våra sidor om kulturhistoria.

Sidan uppdaterades: