Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

All in mot matsvinn i Nackas cirkulära hubb

Den 29/9 är det FN:s internationella matsvinnsdag och vi vill, tillsammans med dig, vara en del i lösningen att halvera matsvinnet till år 2030. Idag kastas ca en tredjedel av all mat som produceras och varje Nackabo slänger i snitt 33 kg fullt ätbar mat och dryck varje år.

Välkommen att få inspiration, pyssla med barnen och provsmaka! På plats får du kreativa knep för att minska matsvinnet och möjlighet att njuta av härliga smaker. Alla besökare har dessutom chans att vinna fina priser.

När?

Fredag 29/9-lördag 30/9 mellan kl. 13:00- kl. 16:00.

Var?

Cirkulära Hubben, plan 0, Nacka Forum.

Vad?

Nacka Spis bjuder på tips, idéer, svinnsmart recept och smakprov.
Nacka Kommuns koststrateg berättar om arbetet i kommunen och bjuder in barnen till en interaktiv sagostund på matsvinnstemat samt pyssel. Nacka vatten och avfalls matsvinnsexpert finns på plats och bjuder på svinnsmart fika och frukt, samt erbjuder besökare att delta i vår tävling med chans att vinna riktigt fina priser!

Fem tips för att minska ditt matsvinn

Det är bara det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och håll 4 grader i kylskåpet.
  4. Använd rester.
  5. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att rutinmässigt slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Fler tips hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Läs mer om hur Nacka kommun arbetar med matsvinn här.

Om den cirkulära hubben

Hubben invigdes december 2022. Den fungerar som en gemensam yta att dela, byta, låna, laga och lära med syfte att bidra i omställningen till en mer cirkulär ekonomi och nå målen i avfallsplanen. 20 olika initiativ och aktiveringar har ägt rum under året, där Nackaborna och besökarna i Nacka Forum har erbjudits kunskapshöjande aktiviteter om hållbar konsumtion, cirkulär ekonomi och avfallsförebyggande åtgärder.

Den cirkulära hubben drivs som ett projekt under 1 år av Nacka vatten och avfall i samverkan med Unibail Rodamco Westfield. Under året har projektet samverkat med bland andra RP, Hyber, Brighteco, Nacka Kommun, Nacka strands gymnasium, Designgymnasiet Sickla, Lindra second hand, Youth & Care, Järla IF och Nacka Spis.
Läs mer om den cirkulära hubben här.

Varmt välkomna, aktiviteterna är gratis!